Brava staat stil bij sterfdag Frans Bruggen

woensdag 12 augustus 2015

Cultuurzender Brava besteedt donderdag 13 augustus met een aangepaste programmering aandacht aan de eerste sterfdag van Frans Brüggen.

De beroemde dirigent en blokfluitist overleed in 2014 op 79-jarige leeftijd. Frans Brüggen was wereldberoemd als blokfluitist, gaf al op zijn 21e les aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, begon daar een afdeling voor historische uitvoeringspraktijk en richtte later samen met Sieuwert Verster het Orkest van de Achttiende Eeuw op. Samen met onder anderen Nikolaus Harnoncourt en Gustav Leonhardt heeft hij een grote invloed gehad op de benadering van de oude muziek en de authentieke uitvoeringspraktijk.


Donderdag 13 augustus ziet u bij Brava de volgende concerten en documentaires:

Om 10.00 uur - Nine steps into paradise
'Nine Steps Into Paradise' biedt een kijkje achter de schermen bij het Orkest van de Achttiende Eeuw tijdens de uitvoering van alle symfonieën van Beethoven in de Doelen in Rotterdam in 2011. Een prachtige documentaire over Frans Brüggen, Ludwig van Beethoven en natuurlijk zijn symfonieën.

Om 12.00 uur - Chopin Birthday Concert
Samen met het Orkest van de Achttiende Eeuw speelde Frans Brüggen in het Chopinjaar 2010 diens bekendste meesterwerken in de concertzaal van Warschau. Op het programma staan Chopins composities voor piano en orkest, met als solisten de pianisten Kevin Kenner, Nelson Goerner en Janusz Olejniczak.

Om 21.01 uur - Frans Brüggen dirigeert Rameau
De laatste jaren van zijn leven ging de gezondheid van Frans Brüggen sterk achteruit. Toch bleef hij actief als dirigent: hij dirigeerde in mei 2014 nog zijn laatste concert in het Conservatorium van Den Haag. Dit concert heeft veel betekend voor de studenten aan het conservatorium, omdat ze door de kennis van Brüggen 'Les Indes galantes' van Jean-Philippe Rameau op een authentieke manier konden uitvoeren.

Om 22.02 uur - Five Steps Into…
In 2012 speelde Kristian Bezuidenhout alle vijf de pianoconcerten van Beethoven samen met het Orkest van de Achttiende Eeuw onder leiding van Frans Brüggen. In deze documentaire wordt stap voor stap een pianoconcert van Beethoven behandeld. Kristian Bezuidenhout vertelt over de achtergrond van de muziek in combinatie met de historie.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers