'David Bowie – Finding Fame' in 'Het Uur van de Wolf'

woensdag 13 maart 2019

Een nieuwe blik op de in 2016 overleden David Bowie. Het blijkt nog mogelijk in de Engelse documentaire 'Finding Fame'.

Aan de hand van uniek archiefmateriaal en talrijke geluidsfragmenten van Bowie zelf vertelt regisseur Francis Whately in het derde deel van zijn trilogie over de Britse popheld het ontroerende verhaal over Bowies opkomst, die in de tienerjaren weinig glorieus verloopt. David Jones (zijn oorspronkelijke naam) verandert voortdurend van band en imago, maar waardering en persoonlijk geluk blijven die eerste jaren uit.


Bowie probeert al vroeg van alles uit om 'wereldberoemd te worden'. Hij maakt een liedje over kabouters met een volgens velen stuitend vervormde stem (The laughing gnome), mislukt als mimespeler en laadt de hoon van de Engelse staatsomroep op zich met een nieuwe interpretatie van Chim-Chim-Cher-ee uit de film Mary Poppins. In de archieven van de BBC wordt een beoordeling gevonden van zijn auditie met zijn band The Lower Third uit 1965, die niets aan de verbeelding over laat. De redacteur vindt Bowie als zanger niet goed genoeg, noemt de coversong “een misbaksel, waarbij de kracht van het liedje dood wordt gemaakt”.

De even ambitieuze als rebelse buitenstaander Bowie heeft het ook privé niet gemakkelijk. Zo vertelt hij over zijn eerste grote liefde, de danseres Hermione Farthingale, met wie hij een tijdje in de band Feathers speelt: 'the girl with the mousy hair'. Een periode wonen ze samen, maar dan breekt ze zijn hart door naar Noorwegen te vertrekken voor de filmopnamen van een musical. 'Ik was er kapot van.' Farthingale, nu yogalerares in Bristol: 'Hij was niet verloren, hij was gewoon nog niet opgemerkt.'

Er is niet alleen maar tegenslag. Zo krijgt de grote doorbraak Space Oddity in de film ruime aandacht. Centraal staat Bowies rijk geïllustreerde, permanente zoektocht naar steeds wisselende identiteiten waarin hij speelt met genders, naar een steeds veranderende visie in beeld en geluid, naar aansluiting met de avant-garde; vooral van zijn grote voorbeeld Velvet Underground uit New York. Hilarisch is de scène, waarin een van zijn vroegere collega’s vertelt over Bowies idee om met make-up het podium op te gaan. Whately toont de geboorte van Ziggy Stardust en eindigt bij The man who sold the world uit 1970. Mede dankzij de commentaren van vrienden en familieleden geeft de documentaire een niet eerder geboden inkijk in de moeizame geboorte van een muzikaal genie.

Regie: Francis Whately
Productie: A BBC Studios Production

'Het Uur van de Wolf: David Bowie – Finding Fame', donderdag 14 maart om 23.05 uur bij de NTR op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers