De bijzondere geschiedenis van Blue Note Records in 'Het Uur van de Wolf'

woensdag 10 juli 2019

Blue Note Records staat bekend om zijn experimenteerdrift. Al tachtig jaar geeft het ruimte aan grote vernieuwers in de jazz: Thelonious Monk, Miles Davis, Art Blakey, John Coltrane en vele anderen.

De documentaire ‘De kleur van Blue Note’ duikt in de bijzondere geschiedenis van het platenlabel, dat in 1939 in New York wordt opgericht door twee Joods-Duitse immigranten. Vanuit hun passie voor de jazz zoeken ze samenwerking met Afro-Amerikaanse muzikanten en moedigen ze hen aan om nieuwe muziek te componeren. Tegen de verwachting in slagen ze er in een sterk platform op te richten waar grensverleggend talent zich in vrijheid, weg van commercie, kan ontwikkelen.

Rode draad in de film is de opname van een nieuw album waarin jazz-giganten als Herbie Hancock en Wayne Shorter samenspelen met jongere muzikanten, onder wie Robert Glasper en Ambrose Akinmusire. Aanvullend wordt de geschiedenis van Blue Note verteld aan de hand van archiefbeelden van live-optredens en indringende zwart-witfoto’s van opnamesessies. En er zijn interviews met de vermaarde geluidstechnicus Rudy Van Gelder en de bekende producer Don Was (tegenwoordig directeur van het label). Blue Note Records produceerde in zijn lange geschiedenis ruim duizend albums. Nog steeds weet het nieuwe generaties aan zich te verbinden, in verschillende muziekgenres waaronder ook hip hop. Daarmee blijft het een belangrijk en geliefd label voor energieke en revolutionaire vernieuwers in de muziek.

Regisseur: Sophie Huber
Producent: Mira Film
Originele titel: Blue Note Records – Beyond the notes

'Het Uur van de Wolf: De kleur van Blue Note', donderdag 11 juli om 22.45 uur bij de NTR op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers