'De Stand van Nederland' over de baby-economie

woensdag 1 mei 2019

Voor uw kind is alleen het beste genoeg en daar spelen producenten van babyproducten slim op in. Zij promoten pretecho's, babymassages en placentaproducten.

Het eerste kind kost gemiddeld 17 procent van het besteedbaar inkomen. Dat komt neer op een bedrag van ruim 5200 euro voor het eerste jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 'Stand van Nederland' over de opmars van de baby-economie terwijl er steeds minder baby’s geboren worden.


Voorbereiding
Een beetje ouder bereidt zich goed voor op de komst van de kleine. Zo ook Bernice en Lesley van Waas. Zij nemen het krijgen van een kind zeer serieus. Cursussen, een budget van 10.000 euro en de aanschaf van een hond om alvast te oefenen. Maar het aantal kinderen neemt al jaren af. Dat merken ze ook in de kinderwinkel van Dick en Rona uit het Brabantse Lithoijen. Zij zijn daarom ook een kinderafdeling begonnen, want met baby’s alleen red je het niet.

Trends
Ondernemer Jolanda van den Boom zag een gat in de markt. Zij runt een babyspa, een trend die is overgewaaid uit Azië. Je kind dobbert in een jacuzzi en krijgt na afloop een massage. Ouders betalen daar makkelijk 70 euro per uur voor. Op de babybeurzen zien we de meest uiteenlopende diensten en producten. Zo is er van alles mogelijk met de placenta van de moeder. Daar wordt een schilderij of thee van gemaakt. Ondernemers zien er handel in. 

IVF
En we volgen hoofd voortplantingsgeneeskunde aan UMC Utrecht, Frank Broekmans, die dagelijks met stellen te maken krijgt voor wie het niet makkelijk is om een kind te krijgen. We horen onder andere het verhaal van Lisette en Koen uit Bemmel die bij Broekmans een PGD-traject starten. Dat houdt in dat erfelijke eigenschappen uit het embryo worden gehaald, zoals bijvoorbeeld een gen dat borstkanker veroorzaakt. Er zijn ongeveer 15 duizend stellen per jaar die gebruik maken van IVF of PGD, waarvan de kosten per poging tussen de 3 en 7 duizend euro zijn. Dat loopt dus op tot in de tientallen miljoenen.

'Stand van Nederland' is het maandelijkse economieprogramma van de NPO. Iedere maand zoekt de onderzoeksredactie van WNL op basis van data-onderzoek van het  CBS en SCP naar trends in cijfers en naar persoonlijke verhalen. Bijzonder is dat de verhalen toegankelijk worden gemaakt, zodat iedereen ze kan begrijpen. En waar het op cijfers aankomt worden er speciale heldere grafieken in de reportage verwerkt.

'Stand van Nederland', donderdag 2 mei om 21.15 uur bij Omroep WNL op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Corsokoorts in Sint Jansklooster' (SBS6)

In de leukste en tevens enige kroeg van Klooster komen alle afgevaardigden van de corsogroepen bij elkaar. De bloemencommissie heeft namelijk slecht nieuws. En corsogroep 'Hebbes' bestaat dertig jaar. Nu is het bij hen elke dag al feest, omdat elke dag ook je laatste kan zijn. Exact zes jaar geleden namen ze afscheid van Dennis, de broer van Patrick. Daarom heeft Patrick de leden gevraagd om iets eerder te komen. Samen feesten, samen rouwen.

'Corsokoorts in Sint Jansklooster', om 20.30 uur bij SBS6.

Dossiers