Documentaire 'I Will Speak, I Will Speak!' bij de NTR

zaterdag 21 juli 2018

In 'I Will Speak, I Will Speak!' vertellen vijf van de 36,7 miljoen hiv-ge´nfecteerden van vijf verschillende continenten openhartig over wat de diagnose met hun zelfbeeld en hun imago deed.

Inmiddels is het virus met medicijnen goed onder controle te krijgen, maar het stigma is nog groot. Om te leven met het vaak harde oordeel van anderen en van jezelf, blijkt een grote opgave. Is het de strijd waard om je angst te overwinnen en je uit te spreken? Aanleiding voor deze nieuwe film van Willem Aerts en Erwin Kokkelkoren, die eerder 'De tijd daarna' maakten, is de Wereld Aids Conferentie, die in juli in Amsterdam gehouden wordt.

Tom uit Engeland, levend in een samenlevingen met goede zorg, werd publiekelijk uitgescholden en verketterd. Hij stond op het punt een eind te maken aan zijn leven maar heeft gesteund door zijn grote liefde een manier gevonden om open te zijn en zo anderen te helpen. Elyona en Dmitri uit Rusland hebben meer dan vijftien jaar hun infectie verzwegen uit angst voor hoe de samenleving en de overheid hen zou benaderen. Ze hebben veel moeten verliezen om tot het punt te komen hun eigen angst en de weerstand uit de samenleving te bevechten.

Shambala, een jonge vrouw uit Zambia, die via haar geboorte geïnfecteerd is geraakt, walgde zo sterk van haar infectie, dat ze de pillen niet wilde nemen. In de film zien we hoe ze stappen maakt in haar proces van 'disclosure', door haar vriendinnen te vertellen over haar infectie. Srey transgender uit Cambodja, wordt door haar ouders verstoten en George uit San Francisco, al vanaf eind jaren '70 levend met hiv, schetst de lange weg die hij heeft afgelegd en nog af te leggen heeft, om het stigma in zijn land te overwinnen. In deze film over verlies, hoop en liefde viert hij een verjaardag die hij nooit had gedroomd te halen.

Regie: Willem Aerts en Erwin Kokkelkoren
Productie: Les Enfants Terribles

NPO 2 extra heeft een speciale themaweek geprogrammeerd met steeds om 20.30 uur speciale uitzendingen: 22-7 'We Were Here', 23-7 'How to Survive a Plague', 24-7 'Silverlake life: the view from here', 25-7 'De tijd daarna', 26-7 'I will speak, I will speak!' en 27-7 'Holding the Man'.

'I Will Speak, I Will Speak!', zondag 22 juli om 22.40 uur bij de NTR op NPO2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers