Donderdag in 'Stand van Nederland': de geldpolonaise

woensdag 6 februari 2019

In Limburg en Brabant kijken ze er het hele jaar naar uit: carnaval! Maar wat levert dit volksfeest ons eigenlijk op? Het bedrijfsleven in het zuiden ligt een aantal dagen plat, maar de ruim 1,5 miljoen carnavalsvierders leveren zo'n 270 miljoen euro op.

Gemiddeld geven zij 180 euro per persoon uit aan eten, drinken en een kostuum. 'Stand van Nederland', over traditie, vrijwilligers en ondernemers in de carnavals-economie.


Horeca
De elfde van de elfde is de officiële start van het carnavalsseizoen, een  eeuwenoude traditie. In Den Bosch bedacht de horeca zo’n 10 jaar geleden dat dit best wat commerciëler kon. Daarom organiseren kroegbazen nu jaarlijks een enorm groot carnavalsfeest. Als aanjager voor de altijd zo slechte novembermaand. Kassa!

Voor veel cafés in het zuiden zijn de carnavalsdagen het belangrijkste moment  van het jaar. Een gemiddeld klein café kan tijdens carnaval al gauw 25.000 euro omzetten. Dat is ongeveer 8  keer zoveel dan dat ze normaal doen.

Prins carnaval
Bij het carnaval hoort een prins en die prins  moet zijn portemonnee trekken. In Roermond moet prins Marc II aanwezig zijn bij meer dan 100 activiteiten en is daarbij de hele dag bezig met het uitgeven van geld. Zo moet de prins betalen voor de kostuums van zijn adjudanten, het vervoer, cadeautjes en het eten en drinken. Prins Marc II is  tussen 10 en 15 duizend euro kwijt aan zijn prinsschap. 

Gemeenten
Ieder jaar trekken de grote carnavals-gemeenten duizenden bezoekers. Wij vroegen een aantal grote gemeenten naar hun carnavals-begroting; deze liggen tussen de 65.000 en 160.000 euro. In Breda is wethouder Daan Quaars verantwoordelijk voor de organisatie van het carnaval. Samen met verenigingen en vrijwilligers zorgt de gemeente voor een goed verloop van het carnaval. Dit kost de gemeente 116.000 euro aan subsidies, schoonmaakkosten en extra veiligheidsmaatregelen.

'Stand van Nederland' is het maandelijkse economieprogramma van de NPO. Iedere maand zoekt de onderzoeksredactie van WNL op basis van data-onderzoek van het  CBS en SCP naar trends in cijfers en persoonlijke verhalen.

Bijzonder is dat de verhalen toegankelijk worden gemaakt, zodat iedereen ze kan begrijpen. En waar het op cijfers aankomt worden er speciale heldere grafieken in de reportage verwerkt.

'Stand van Nederland', donderdag 7 februari om 21.15 uur bij WNL op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 3 logo

Het leven van Jelmer (21) wordt geportretteerd. Hij raakte onder invloed van xtc oververhit op het Amsterdam Dance Event. Samen met familie en vrienden blikken we terug op zijn bijzondere leven.

'Van de Wereld', om 21.20 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers