Donderdag in 'Stand van Nederland': Jackpot!

woensdag 3 juli 2019

De Nederlandse kansspelindustrie floreert als nooit tevoren. In ons land wagen ruim 8,4 miljoen Nederlanders tussen de 18 en 75 jaar zo nu en dan een gokje.

Het populairst zijn de loterijen. Ruim de helft van alle gokkers speelt mee. Maar er gaat een hoop veranderen in de gokindustrie door de legalisatie van het online gokken. Nu nog een 'sleeping giant'. 'Stand van Nederland'; over een onvoorspelbare branche waar miljarden in omgaan.

Kansspelwet
Op dit moment is online gokken nog illegaal maar dat wil niet zeggen dat er niet massaal op internet gespeeld wordt. In 2016 gokten er ruim 1,5 miljoen Nederlanders illegaal online. Vorig jaar waren dit er al dik 1,8 miljoen. Dat betekent een stijging van 20% Mede daardoor staat de Nederlandse gokindustrie aan de vooravond van ingrijpende veranderingen. Begin dit jaar is de nieuwe gokwet aangenomen door de eerste kamer.  

Verslaving
Gokken is niet alleen maar dikke pret. In Nederland zijn er zo'n 79.000 mensen gok -of kansspelverslaafd. Daarnaast zijn er naar schatting nog eens 96.000 risicospelers. Dit zijn mensen die grote kans lopen op een gokverslaving. Bij verslavingskliniek Hervitas vraagt men zich af waarom de samenleving voor de kosten van deze behandelingen op moet draaien.

Riga
Met de komst van de nieuwe gokwet zullen mogelijk bijna tweehonderd gokbedrijven de Nederlandse markt betreden. Hoe zij te werk gaan is goed te zien in de Letse hoofdstad Riga. Het bedrijf Playtech verzorgt live gokken voor diverse Europese bedrijven. Duizend croupiers bedienen daar 24 uur per dag hun klanten. De verwachting is dat ook Nederlandse bedrijven met Playtech in zee zullen gaan. En hoe gaan de traditionele Nederlandse gokbedrijven om met deze verandering?

'Stand van Nederland' is het maandelijkse economieprogramma van de NPO. Iedere maand zoekt de onderzoeksredactie van WNL op basis van data-onderzoek van het  CBS en SCP naar trends in cijfers en naar persoonlijke verhalen.

Bijzonder is dat de verhalen toegankelijk worden gemaakt, zodat iedereen ze kan begrijpen. En waar het op cijfers aankomt worden er speciale heldere grafieken in de reportage verwerkt.

'Stand van Nederland', donderdag 4 juli om 21.15 bij Omroep WNL op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers