Donderdag in 'Stand van Nederland': Vreemde kostgangers

woensdag 3 april 2019

Poolse arbeidsmigranten komen met tienduizenden tegelijk onze kant op. De afgelopen jaren groeide het aantal Polen met 76(!) procent tot 180 duizend. En dat is goed voor onze economie.

Ook de kennismigrant uit bijvoorbeeld India rukt op. Maar het zorgt ook voor nieuwe problemen: is er wel voldoende huisvesting voor deze arbeidsmigranten? En Oost-Europeanen plegen grootschalige WW-fraude. 'Stand van Nederland': over de onstuitbare opmars van de arbeidsmigrant en de gevolgen daarvan.


Glastuinbouw
In 2017 werden ruim 838 duizend banen vervuld door buitenlanders. Tezamen dragen ze jaarlijks voor 23,7 miljard euro bij aan ons BNP. Voor bijvoorbeeld de  glastuinbouw zijn ze inmiddels onmisbaar. Kassenbaas Patrick Hoogenboom heeft tientallen nationaliteiten in dienst. Het merendeel van de arbeidsmigranten komt nog steeds uit Europa. Het Centraal Bureau voor de Statistiek deed onderzoek en zag dat er naast Polen, ook steeds meer Roemenen onze kant op komen en dat het aantal Duitsers en Britten juist afneemt.

Polenhotels
Maar al deze buitenlandse werknemers kunnen nauwelijks meer een slaapplek vinden. In het Zuid-Hollandse Maasdijk zien bewoners met lede ogen aan dat er een tweede Polenhotel komt, op nog geen kilometer afstand van het eerste hotel. Nico Geerlings van een uitzendbureau uit Noordwijkerhout vertelt dat hij grote moeite heeft om bedrijven te voorzien van genoeg arbeidskrachten. Niet omdat er te weinig uitzendkrachten zijn, maar omdat hij ze simpelweg niet kan huisvesten.  

Kennismigranten
Ook techgigant ASML in Eindhoven kan niet  zonder internationale werknemers. Op dit moment is ongeveer 30 procent van het personeel van buitenlandse komaf. Zoals Indiër Rahul Sharma. Hij werkt inmiddels twee jaar voor het bedrijf uit Eindhoven en is van plan om te blijven. Van de kennismigranten gaat ongeveer 60 procent binnen 5 jaar weer terug. Veel van hen kopen toch een huis en dat zorgt weer voor extra druk op onze overspannen huizenmarkt.

'Stand van Nederland' is het maandelijkse economieprogramma van de NPO. Iedere maand zoekt de onderzoeksredactie van WNL op basis van data-onderzoek van het  CBS en SCP naar trends in cijfers en naar persoonlijke verhalen.

Bijzonder is dat de verhalen toegankelijk worden gemaakt, zodat iedereen ze kan begrijpen. En waar het op cijfers aankomt worden er speciale heldere grafieken in de reportage verwerkt.

'Stand van Nederland', donderdag 4 april om 21.15 uur bij Omroep WNL op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers