Een waargebeurd detectiveverhaal over bultruggen bij de EO op NPO 2

vrijdag 9 augustus 2019

In de week van 12 september 2015 was het overal ter wereld voorpaginanieuws: een springende bultrug was op een kajak terecht gekomen.

De kajak brak doormidden en twee toeristen werden de diepte ingetrokken. Voor de kust van Californië werden ze gered. Maar was dit een ongeluk? Of had de bultrug opzettelijk de kajak aangevallen? In de natuurfilm ‘Bultruggen: een detectiveverhaal’ gaat natuurfilmmaker Tom Mustill, die in de kajak zat, op onderzoek uit.

De baai van Monterey is de plek met de grootste concentratie bultruggen. Veel duikers, kajakkers, walvisdeskundigen en toeristen komen naar deze plek toe. Sommige hebben ervaren hoe het is als dit enorme dier vlak naast je uit het water omhoog springt. In de film ‘Bultruggen: een detectiveverhaal’ spreekt overlevende Tom Mustill met ooggetuigen. Hij vindt bijzonder beeldmateriaal en bezoekt walvisdeskundigen om een antwoord te vinden op zijn vragen. De deskundigen vertellen hem wat volgens hen de reden is dat walvissen springen. Zien zij ons als vriend of als vijand? Of zijn het complexe wezens die kunnen nadenken en misschien meer op mensen lijken dan we ooit voor mogelijk hielden?

'Bultruggen: een detectiveverhaal', zaterdag 10 augustus om 21.00 uur bij de EO op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers