Frans Bromet filmt kerkscheuring in Weesp

zondag 27 januari 2008

Op 1 mei 2004 fuseerden de drie Samen-op-Weg-kerken in Nederland (Nederlands-Hervormd, Gereformeerd en Evangelisch-Luthers) tot één grote protestantse kerkgemeenschap, de Protestantse Kerk Nederland (PKN). De PKN telt momenteel ruim 2 miljoen leden. Door de fusie en de voortschrijdende leegloop worden veel kerkgebouwen overbodig.

Volgens schattingen van de Task Force Toekomst Kerkgebouwen wordt in de komende jaren minstens een derde deel van de 2300 kerken, die de PKN in bezit heeft, afgestoten, gesloopt of herbestemd.

In 'NCRV Dokument: Kerk te koop' volgt filmmaker Frans Bromet de tumultueuze ontwikkelingen binnen de protestantse gemeenschap van Weesp. Want door de PKN-fusie zijn in de vestingstad twee kerkgebouwen overbodig geworden. Op maandag 21 januari is aflevering 1 uitgezonden.

Aflevering 2
Met de opbrengst van de verkoop van de twee kerkgebouwen wil het kerkbestuur de voormalig hervormde Grote Kerk verbouwen. Hier vinden de gemeenschappelijke diensten plaats. Het kerkbestuur benadrukt dat het niet per se zal kiezen voor de hoogste bieders. Ze zegt in zee te willen gaan met een koper die plannen heeft die passen bij het karakter van de kerken.

Na de openbaarmakingen van de biedingen bij de notaris, blijkt het kerkbestuur niet voor de stichting van Co Woudsma, maar voor de twee projectontwikkelaars die het hoogste bod hebben uitgebracht te hebben gekozen. Een van de kopers heeft plannen voor een tandartsenpraktijk in de Maarten Lutherkerk. De ander twijfelt tussen een rijtje woningen en een disco in de Gereformeerde Kerk Hogewey. Woudsma en de Stichting Behoud Maarten Lutherkerk voelen zich verraden door hun kerkbestuur. 'Mammon, de afgod van het geld, heeft gewonnen' verzucht Woudsma. Terwijl het kerkbestuur plannen maakt hoe het het geld gaat besteden, keren de heer Woudsma en mevrouw Kok zich gedesillusioneerd af van de protestantse kerk.

'NCRV Dokument: Kerk te Koop' wordt uitgezonden in het kader van 2008 Jaar van het religieus erfgoed.

'NCRV Dokument: Kerk te koop', maandag 28 januari om 22.50 uur op Nederland 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers