'Het Ramadangerecht' vanaf maandag op NPO 2

zondag 12 mei 2019

In het nieuwe 4-delige NTR programma 'Het Ramadangerecht' volgt culinair schrijver Nadia Zerouali acht hoofdpersonen (en families) bij de voorbereiding van hun favoriete ramadangerecht en schuift ze bij hen aan tijdens de iftar, de avondmaaltijd na zonsondergang.

Hoofdpersonen met diverse etnische achtergronden en een verschillende beleving van de Islam. En met allemaal een eigen familieverhaal.

Voor de meeste moslims is de ramadan, dit jaar van 5 mei tot 4 juni, de belangrijkste maand van het jaar. Vier weken lang onthouden gelovige moslims zich van eten en drinken van zonsopgang tot zonsondergang. Het vasten is verplicht voor moslims die de volwassenheid hebben bereikt en die een goede gezondheid hebben.

In de Islam is het vasten geen doel op zich maar een middel tot bezinning: op jezelf, op je relatie met God, met je medemens en de rest van je omgeving. Het streven is om je als mens te zuiveren en te perfectioneren en deze persoonlijke vooruitgang de rest van het jaar voort te zetten.

Hoewel het vasten centraal staat, speelt eten tijdens de ramadan minstens zo’n belangrijke rol. Na zonsondergang wordt het vasten doorbroken tijdens de iftar, de avondmaaltijd met familie en vrienden. De ramadan is dan ook bij uitstek een maand van verbinding.

Nadia gaat met de hoofdpersonen in gesprek over hun favoriete ramadangerecht. Wat zijn de ingrediënten, hoe wordt het bereid? Maar vooral wat zijn de persoonlijke verhalen achter de gerechten? Eten hangt vaak samen met herinneringen. Zijn bepaalde gerechten verbonden aan belangrijke momenten uit het leven van de hoofdpersonen/families? Hoe belangrijk zijn de gerechten om de herinnering aan de eigen cultuur en het land van herkomst levend te houden? En hoe kan eten helpen om in Nederland te wortelen en verbinding te krijgen met de mensen hier.

De serie geeft een beeld van de verschillende manieren waarop de ramadan wordt beleefd vanuit de specifieke achtergronden van de hoofdpersonen. Tevens schetst  het een beeld van de variatie in geloofsbeleving onder moslims in Nederland.

'Het Ramadanjournaal', om 19.50 uur bij de NTR op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers