John van den Heuvel legt cocaïne-route naar Nederland bloot in 'Cocaïne Oorlog'

zondag 1 december 2019
Foto: Videoland - © RTL 2019

In de tweedelige special 'Cocaïne Oorlog', vanaf maandag 2 december exclusief te zien bij Videoland, legt John van den Heuvel de cocaïneroute tussen Zuid-Amerika en Nederland bloot.

Wie runt na de moord op drugskoning Pablo Escobar de coke-handel in Colombia? Waar wordt het witte goud geproduceerd en hoe komt dit aan boord én uiteindelijk aan wal in de Nederlandse havens? Vorig jaar namen de opsporingsdiensten in Nederland ruim 18.000 kilo coke in beslag. Dit jaar staat de teller al op ruim 23.000 kilo terwijl de 'smokkelpiek' nog moet komen.

Voor het eerst dringt een Nederlandse journalist diep door in het hart van de drugskartels in Colombia. In de gevaarlijke ondoordringbare Zuid-Amerikaanse jungle vecht de coke-maffia een keiharde en bloedige oorlog uit met speciale diensten van politie en leger. Voor deze bijzondere en gevaarlijke zoektocht spreekt John met makers én de vernietigers van het kostbare witte poeder en laat hij zien hoe nietsontziende criminelen honderden miljoenen euro’s verdienen met de drugshandel die gepaard gaat met veel geweld. In Nederland vielen in een paar jaar tijd al meer dan dertig doden in deze cocaïne-oorlog.

Midden in de Colombiaanse jungle ligt het startpunt van de cocaïneroute. John en een zwaarbewapende anti-drugs eenheid worden daar per helikopter gedropt, op zoek naar cocaïne-plantages en laboratoria. Om de productie tegen te gaan, worden plantages vernietigd en de laboratoria afgebrand. Maar de jungle is zo groot dat overal nieuwe plantages uit de grond worden gestamd en de productie niet tegen te houden is.

In de havens van Santa Marta en Apartado ziet John hoe makkelijk de drugs via containers naar Nederland wordt verscheept, ondanks de controles die aan land én onderwater worden uitgevoerd. Eenmaal in de havens van Nederland wordt de cocaïne verder verspreid door het land. Vooral goedwillende fruitbedrijven zijn hier vaak slachtoffer van drugscriminelen, die de drugs tussen hun lading verstoppen. De afgelopen twee maanden werden nog grote vangsten gedaan die in de publiciteit kwamen. In oktober werd 750 kilo cocaïne gevonden in een container met bananen, begin november gebeurde hetzelfde en vrijdagnacht is nog een partij van 300 kilo coke onderschept in de haven van Rotterdam.

In de Videoland-documentaire zijn onthullende gesprekken te zien met de Colombiaanse politie, bendeleden van het Medellín-kartel, speciale drugseenheden en fruitbedrijven die ongewild de dupe zijn van de drugstransport. Ook spreekt John met de zwaar bedreigde Colombiaanse onderzoeksjournalist Fernando Quijaro, die belangrijke informatie deelt over een nieuwe drugssoort die op weg is naar Nederland. 

'Cocaïne Oorlog', vanaf maandag 2 december exclusief te zien bij Videoland.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers