'Kleine handen in een grote oorlog, 1914-1918' vanaf zondag bij de NTR

zaterdag 5 april 2014

De NTR-serie 'Kleine handen in een grote oorlog' is een unieke Europese coproductie voor jongeren van 9 tot 14 jaar. Hierin wordt de Eerste Wereldoorlog weer tot leven gebracht met een samenspel van authentieke dagboeken, zeldzame archiefbeelden, speelgoed≠maquettes en meeslepend drama.

Deze unieke serie zal niet alleen bij de NTR van zondag 6 april tot 25 mei te zien zijn, maar in landen door heel Europa. 'Kleine handen in een grote oorlog' is onderdeel van de internationale productie: 14, Diaries of the Great War en is de jeugdserie bij de documentaire: '14-18 Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog'.


Precies een eeuw geleden raasde de Eerste Wereldoorlog over alle continenten. Kinderen in vele landen beschreven hun belevenissen en diepste emoties in brieven en dagboeken die dit jaar weer tot leven worden gebracht in deze speciale serie. Authentieke archief­beelden, sfeer­volle speelgoedmaquettes en gedrama­tiseerde scènes in acht afleveringen van 25 minuten maken de avonturen van jeugdige hoofdpersonen invoelbaar voor hun leef­tijd­genoten van nu. Een Duitse verstekeling verrast een Amerikaans meisje op zee; een Russische weesjongen wil mee­vechten in het leger van de Tsaar. Behalve een andere locatie en een nieuwe held heeft iedere aflevering een eigen thema: zoals de spectaculaire ontwikkeling van de medische zorg of de emancipatie van vrouwen. Deze serie is mede mogelijk gemaakt door Het Mediafonds.

Aansluitend bij de televisieserie wordt voor kinderen van acht tot twaalf jaar een interactieve webcomic uitgebracht, die hen op verantwoorde, maar speelse wijze vertrouwd maakt met de Eerste Wereld­oorlog. Een sterke visuele vormgeving en aangrijpende verhalen uit originele dagboeken brengen de jonge spelers honderd jaar terug in de tijd, toen vliegtuigen en electriciteit iets bijzonders waren en de radio nog niet bestond. In vier avontuurlijke missies ervaren zij dilemma's die de grens tussen goed en fout doen vervagen, zoals een U-boot-kapitein bij een zinkend passagierschip of een verdwaalde piloot zonder parachute. Gedoseerde informatie op relevante momenten zorgt voor een dieper begrip van de historische context.

Aflevering 1: 'De aanval', 6 april
De eerste aflevering heet De aanval en begint nadat de moord op de Oostenrijkse troonopvolger in Sarajevo een oorlog heeft ontketend die zich uitspreidt over heel Europa.
Ook Frankrijk raakt bevangen door vaderlandsliefde en hoopt Elzas-Lotharingen terug te veroveren op de Duitsers. Om mee te kunnen vechten ontvlucht de 14-jarige THIERRY het ouderlijke huis en liegt over zijn leeftijd, want na deze oorlog komt er nooit meer een volgende, zeggen ze. De Franse strijdwijze is echter hopeloos verouderd. Met trompetten en wapperende vlaggen stormen ze de vijand tegemoet... en worden achter elkaar neergemaaid. In het oorlogs­geweld verliest THIERRY zijn vriend en hij gaat ervandoor. Net als de rest van het Franse leger. De Duitsers hebben de aanval tien jaar lang voorbereid en hun Von Schlieffen­plan lijkt een groot succes te worden... totdat hun opmars vlak voor Parijs wordt gestuit door het Mirakel aan de Marne. THIERRY zit dan al gevangen voor desertie en komt voor het vuurpeleton, waar hij zijn ware leeftijd opbiecht.

'Kleine handen in een grote oorlog, 1914-1918', zondag 6 april om 19.00 uur bij Zapp op Nederland 3.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers