'KRO-NCRV 2Doc: Beukbergen' over de verbouwing van een woonwagenkamp

maandag 18 januari 2016

Het grote woonwagencentrum Beukbergen in de gemeente Zeist was lange tijd een vrijplaats waar de overheid nauwelijks durfde te komen.

De bewoners hoefden zich niets aan te trekken van de regels waaraan de meeste burgers wel moesten voldoen. Ze konden vrijelijk hun gang gaan met de legale en illegale handeltjes, landjepik, bodemvervuiling en bouwen zonder bouwvergunning. Beukbergen is decennialang verwaarloosd en sterk verpauperd.


Koos Janssen, burgemeester van Zeist, besluit na zijn aanstelling in 2006,  het kamp een grote opknapbeurt te geven. Negentig woonwagens worden verplaatst en er worden nieuwe huizen gebouwd op het terrein. Burgemeester Janssen respecteert de bewoners van het kamp in hoge mate, waardoor hij ze meekrijgt in zijn hervormingsplannen. Ook zegt hij geen verborgen agenda te hebben om van de woonwagenbewoners nette burgers te willen maken. Maar in het ambtelijk apparaat denkt men daar anders over. Het lijkt er op dat Beukbergen op termijn een gewone wijk van Zeist gaat worden.

'KRO-NCRV 2Doc: Beukbergen - de verbouwing van een woonwagenkamp' gaat in op de vraag in hoeverre de woonwagencultuur (die sinds vorig jaar officieel als cultureel erfgoed is aangemerkt) bewaard blijft. In de praktijk blijkt namelijk dat jongere kampbewoners de cultuur als veel minder heilig zien dan de oudere garde, die nog sterk hecht aan de traditie.

Beukbergen - de verbouwing van een woonwagenkamp is een film van Frans en Silvia Bromet, geproduceerd door &Bromet.

'KRO-NCRV 2Doc: Beukbergen - de verbouwing van een woonwagenkamp', dinsdag 19 januari om 22.55 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers