'Kruispunt' vraagt zich af hoe je langer doorwerken volhoudt

zaterdag 14 september 2019

Al 40 jaar betontimmerman in de bouw en je pensioen nog lang niet in zicht. Daar ziet de 62-jarige Hennie Ducaat enorm tegenop. Terwijl de 67-jarige docent Ina Schutman ook na haar pensioen nog met veel plezier enkele uren op school werkt.

Journalist Gerhard Hormann is 58 en pakt het totaal anders aan. Al vanaf zijn 47ste leeft hij extreem zuinig en lost extra af zodat hij nog dit jaar kan stoppen met werken.


Er is veel te doen rondom de steeds hogere pensioenleeftijd. Bijna 75 procent van de Nederlandse beroepsbevolking wil eerder stoppen met werken, zeker als ze werkzaam zijn in 'zware' beroepen zoals bouwvakker Hennie. 'De laatste jaren ga je het merken. Pas onder de douche komen mijn spieren weer enigszins tot rust en dan vroeg naar bed, anders red ik het niet. Maar het is niet alleen lichamelijk zwaar, ook de tijdsdruk om alles zo snel en dus zo goedkoop mogelijk af te krijgen is heftig. En daar bovenop het intensieve proces van het opleiden van jonge mensen. Doorwerken tot mijn 67ste, ik zie het niet zitten.' Collega Bertus denkt wel dat hij het zware werk volhoudt, maar zijn lichaam slijt hard, dus het zal zwaar worden.

Ook de 61-jarige Jos Berendsen, docent economie op het Metzo College in Doetinchem, wil eerder stoppen met lesgeven. 'Op mijn 21ste begon ik met werken, dat is al een hele tijd. Ik geniet van leerlingen die mij persoonlijk bedanken voor de lessen, maar ik moet ook eerlijk zijn, de sleur zit er bij mij wel een beetje in en ik ben soms ook minder tolerant en geduldig in de klas. Wat wel helpt is dat ik niet meer de hele week voor de klas sta. Ik werk ook nog een dag voor de vakbond, dat doorbreekt mijn schoolritme en dat is prettig. Ook ben ik aan het onderzoeken of ik mijn lange loopbaan eerder kan afsluiten.'

Eerder stoppen, dat is nog niet altijd zo eenvoudig. Vaak moet daar veel voor gespaard worden en er offers voor worden gebracht. Lerares Jeanette Reumer is 65 jaar en gaat twee jaar eerder met pensioen. Dit is een behoorlijke financiële aderlating die ze gedeeltelijk kan opvangen door haar eigen bedrijfje. Volgens Gerhard Hormann hoeft inderdaad niet iedereen te werken tot aan zijn pensioenleeftijd. 'Stoppen met werken heb je zelf in de hand. Dit geldt vooral voor de twee- of 1,5- verdieners. Maar daardoor moet je wel je levensstijl aanpassen en veel geld opzijzetten. Mijn zoon had het er moeilijk mee en zei tegen mij: we lijken wel arm zoals we nu leven. En ook vanuit mijn omgeving kreeg ik kritische blikken als ik met mijn oude Fiat Panda kwam aanrijden. Maar nu ik over enkele maanden hypotheekvrij ben, wordt er toch anders naar ons gekeken…'

Wel of niet langer doorwerken lijkt niet alleen afhankelijk te zijn van de zwaarte van de baan, het aantal jaren dat je werkt en het plezier dat je daaraan beleeft, maar zeker ook van de financiële situatie. Is het financieel mogelijk om minder te werken en het reguliere werk aan te vullen met nevenactiviteiten, dan wordt doorwerken als lichter ervaren en houd je het langer vol.

In 'Kruispunt' ervaringsdeskundigen aan het woord die elk een eigen kijk op hun pensioenleeftijd hebben.

'Kruispunt', zondag 15 september om 23.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Even Tot Hier' (BNNVARA)

Niels van der Laan en Jeroen Woe proberen in één week een muzikale voorstelling over die week te maken. Met de muzikale gast, het liedje van één minuut, scherpe grappen en rake observaties.

'Even Tot Hier', om 21.25 uur op NPO 1.

Dossiers