Laatste twee afleveringen documentaireserie 'Eetstoornissen: maskers af' nu te zien

vrijdag 15 maart 2019

Hoe is het om te leven met een eetstoornis? Hoe ziet een dag eruit van iemand met deze ziekte? Na de eerste twee persoonlijke en indrukwekkende portretten, verschijnen op 15 maart de laatste twee afleveringen van Jessica Villerius' vierluik 'Eetstoornissen: maskers af'.

In deze spraakmakende documentaireserie over de meest voorkomende eetstoornissen wordt op intieme wijze getoond hoe het leven van iemand met een eetprobleem eruitziet en waar zij in hun dagelijkse bezigheden tegenaan lopen. De portretten gaan over Esther (Boulimia Nervosa) en Bianca (Binge Eating Disorder) en zijn vanaf 15 maart in zijn geheel te zien bij Videoland. Een korte versie van de afleveringen is te bekijken op LINDA.tv.

Jessica Villerius: 'De eetstoornissen Boulimia en Binge Eating Disorder blijven het liefst onzichtbaar en isoleren degene die eraan lijdt volledig. Het heeft geresulteerd in twee extreem kwetsbare portretten waarin we zonder filters en censuur laten zien hoe eng een eetbui eruitziet en wat er daarna gebeurt. Esther en Bianca zetten zich over hun eigen angsten en schaamte heen in een ultieme poging om mensen duidelijk te maken welke strijd zij en duizenden anderen iedere dag weer aan moeten gaan. Ik maak een diepe buiging voor hun moed want ik denk dat er hierna nog maar weinig vragen zijn.'

Het verhaal van Esther
De 35-jarige Esther lijdt al ruim vijftien jaar aan een eetstoornis. Wat begon met de diagnose Anorexia Nervosa, ontwikkelde zich geleidelijk in de minstens zo ernstige variant: Boulimia Nervosa. Als moeder van de vijf-jarige Ravi lijkt zij alles mee te hebben: een leuk kind, huis, vrienden en familie. Maar wat bijna niemand weet is dat zij dagelijks enorme eetbuien heeft waarin ze van alles eet wat ze zichzelf normaal ontzegt. De documentaire laat de ups-and-downs van leven met Boulimia Nervosa zien. Het toont het diepzwarte dal waarin ze dagelijks zit en waarin ze compleet gegijzeld wordt door de eetstoornis, maar het laat ook zien dat ze voor het eerst in 15 jaar stappen maakt.

Het verhaal van Bianca
De 32-jarige Bianca verliest haar moeder als ze zelf nog maar tien jaar oud is. Als ze achttien is, overlijdt ook haar vader. Ze raakt al jong depressief en kan haar gevoelens niet goed reguleren. Ze begint haar pijn te verdoven met eten, maar verwerkt het verlies niet. Uiteindelijk studeert ze af en heeft ze een leuke baan, tot 2,5 jaar geleden. De eetstoornis, in combinatie met depressie en een vermijdende persoonlijkheidsstoornis, maakt het voor Bianca onmogelijk om te functioneren. Sinds die tijd bestaan haar dagen vooral uit eetbuien, slapen en paniekaanvallen. Het resulteert in een beklemmende film over hoe een eetstoornis iemand compleet kan gijzelen en hoe deze eetziekte, zoals ook vaak bij andere eetstoornissen, weinig met eten te maken heeft.

Over 'Eetstoornissen: maskers af'
Anders dan Jessica Villerius’ eerdere documentaires 'Vel over Probleem' en 'Emma wil leven' over de gevolgen van Anorexia Nervosa, wordt er in de serie 'Eetstoornissen: maskers af' niet gefocust op de mogelijke oorzaak van de eetziekte maar gaat het over hoe het dagelijks leven van iemand die langdurig lijdt aan een eetstoornis, eruitziet. Jessica geeft gehoor aan een veelgestelde vraag van kijkers, namelijk of zij ook andere eetziekten wil belichten. In de documentairereeks komen daarom de verschillende eetstoornissen Anorexia Nervosa, Boulimia, Binge Eating Disorder en Orthorexia aan bod. Alle vier de afleveringen van 'Eetstoornissen: maskers af' zijn te zien bij Videoland.

Persbericht Videoland
http://www.videoland.nl

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers