Legendarisch radiocafé 'In de Rooie Haan' keert eenmalig terug

donderdag 2 januari 2014

In januari 1974 startte het politieke radiocafé 'In de Rooie Haan'. Dit 40-jarig jubileum wordt gevierd met een rechtstreekse uitzending vanuit De Rode Hoed in Amsterdam, op zaterdag 11 januari van 12.00 tot 14.00 uur bij de VARA op Radio 2.

Gasten zijn vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA), de fractievoorzitters in de Tweede Kamer Halbe Zijlstra (VVD), Sybrand Buma (CDA) en Emile Roemer (SP) en VVD-coryfee Hans Wiegel, die ook in de zeventiger jaren veelvuldig te gast was. De in maart te houden gemeenteraadsverkiezingen staan centraal.

De presentatie wordt gedaan door oud-'Rooie Haan'-presentatoren Henny Stoel, Karin Bloemen, Paul Witteman én Felix Meurders, die al bij het eerste programma in 1974 betrokken was. De eindredactie is in handen van de bedenker en oprichter van 'In de Rooie Haan', Jan Nagel.

Met stamtafel, Maurice de Hond, hasjprijzen en het Rooie Haan-lied
De vaste onderdelen keren weer terug in het programma, zoals de beursberichten van Koos Zwart. Het was uniek dat de prijzen van de niet gelegaliseerde softdrugs wekelijks voor de microfoon werden genoemd en er kwamen cameraploegen van gerenommeerde Amerikaanse tv-stations opnamen maken. Aan de stamtafel met Fred Florusse, Jack Gadellaa, Karin Bloemen en ondernemer De Bruin (Marcel van Dam) worden actuele politieke zaken doorgenomen. Ook het 'Rooie Haan'-lied ontbreekt niet. Aanwezig met een speciale 'Rooie Haan'-enquête is Maurice de Hond. De destijds onbekende en jonge opiniepeiler debuteerde in 'In de Rooie Haan' en werd daardoor nationaal bekend.

'In de Rooie Haan' was een beroemd programma met meer dan een miljoen luisteraars. In het VARA-gebouw was een speciaal café gebouwd waar ministers en andere politici regelmatig uitspraken deden, die het NOS Journaal en het ANP-net haalden. Ed van Thijn, Tweede Kamerfractievoorzitter tijdens het kabinet Den Uyl, zei hierover: 'Het was een must. Je bleef er voor thuis en anders nam je de radio mee.'

'In de Rooie Haan' werd uitgezonden in de jaren 1974 – 1988, waarna het werd opgevolgd door 'Spijkers met Koppen'.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers