'Lost Boys, 5 jaar later' breekijzer in aanpak schuldenproblematiek

zondag 3 maart 2019

De EO documentaire 'Lost Boys, 5 jaar later', die op maandag 4 maart om 21.00 uur te zien is op NPO 2, beoogt een breekijzer te zijn om de situatie voor mensen met schulden echt te veranderen.

In 2011 volgde regisseur Margit Balogh de jongens van de jeugdbende Bloods voor de documentaire 'Lost Boys, Bloods Forever'.  Eén van de bendeleden was Demo. Vijf jaar later heeft hij de vicieuze cirkel van criminaliteit en gevangenissen achter zich weten te laten. Hij werkt als reporter voor een bekend radiostation, is labelmanager bij een platenmaatschappij en is genomineerd voor de NTR-radioprijs. Toch komt Demo maar niet los van zijn verleden. Hij wordt dagelijks geconfronteerd met schuldeisers, deurwaarders en incassobureaus.

Regisseur Margit Balogh: 'De afgelopen maanden hebben we deze documentaire al vertoond aan mensen in politiek, hulpverlening en instanties die betrokken zijn bij wet- en regelgeving in de schuldenproblematiek. De film maakt veel los. Het verhaal van Demo legt de onmenselijkheid van de schuldenindustrie bloot. Dit willen we niet in Nederland. Dit heeft er mede toe geleid dat de regering al heeft uitgesproken met spoedmaatregelen te komen. Er gebeurt momenteel veel achter de politieke schermen. We zijn daar natuurlijk blij mee en hopen dat onze besloten vertoningen daar ook aan hebben bijgedragen. Er ontstaat nu echt een beweging. We willen de uitzending van de film op tv aangrijpen om de samenleving te laten weten dat de overheid niet alleen metspoedmaatregelen moet komen, maar ook duurzaam de situatie van mensen met schulden moet veranderen. Op dit moment is de schuldenindustrie een verdienmodel, waardoor mensen niet van hun schulden afkomen en hun levens niet kunnen leiden.'

In 'Lost Boys 5 jaar later', laat Margit Balogh zien hoe Demo vastloopt. Een oplossing voor zijn schulden is er niet waardoor hij soms nog maar één uitweg ziet : terug naar zijn criminele verleden.

'Lost Boys, 5 jaar later', maandag 4 maart om 21.00 uur bij de EO op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers