Maandag in 'NieuwLicht' (EO): huisartsentekort dreigt levens te kosten

maandag 7 oktober 2019
Foto: Evangelische Omroep - © Daisy Ranoe 2018

In het EO-programma 'NieuwLicht' is vanavond te zien dat het snel oplopende huisartsentekort leidt tot steeds grotere problemen in de provincie.

De werkdruk neemt toe en dat brengt gevaren mee voor de gezondheid van de patiënten. Presentator Tijs van den Brink spreekt met verschillende huisartsen die aangeven dat het zo niet langer kan. Zo spreekt hij met een huisarts die spreekt van mazzel in een door werkdruk gemaakte bijna fatale medische misser.

Bart Bruijn, apotheekhoudend huisarts in Streefkerk, maakte die medische misser die fataal had kunnen zijn. 'Ik werk 60 tot 75 uur per week. Ik maak inmiddels fouten doordat ik te weinig tijd heb. Ik ben een van de weinigen die dit zegt, maar ik maak fouten, doordat ik te weinig tijd heb en gehaast ben. Dat gebeurde met een vrouw die bekend stond om een slechte nierfunctie. Ik had verschrikkelijke haast, ik moest nog allerlei dingen doen, ik moest weg want ik had dienst. Toen heb ik niet gezien dat het achteruit gegaan was. Ik had er geen tijd voor en dat heb ik te snel gedaan. Die mevrouw had gewoon dood kunnen zijn. Haar echtgenoot heeft op het juiste moment de juiste actie ondernomen. Ze is opgenomen in het ziekenhuis waar ze bijzonder goed is behandeld. Maar eigenlijk had ze daar helemaal niet hoeven wezen. Het is goed gekomen, maar dat was mazzel.'

Grotere problemen
In de uitzending van 'NieuwLicht' is ook Wendy Borneman van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) aan het woord. Ze zegt dat ze zou willen dat patiënten zich geen zorgen hoeven te maken, maar dat de LHV de problemen tot nu toe alleen maar groter ziet worden. 'Als het tekort alleen maar blijft toenemen dan zal de wachttijd bij de huisarts toenemen.'

Door de decentralisatie van de zorg, meer thuiswonende ouderen, de tekorten bij de GGZ en Jeugdzorg is het huisartsenberoep verandert. De persoonlijke aandacht voor de patiënt komt in de knel en het vinden van nieuwe praktijkhouders wordt steeds lastiger.

Tekort in Zeeland
Ook de provincie Zeeland kampt met een groot tekort aan huisartsen. Daarom organiseert de Zeeuwse Huisartsen Coöperatie verwenweekenden om potentiële artsen te laten wennen aan de omgeving. Huisarts Karin Hamelink heeft de stap van Zeeland al eerder gemaakt. Ze runt samen met Johan Eckhardt een praktijk Wemeldinge, maar ook hij wil binnenkort met pensioen. De vraag is of zijn opvolging op tijd geregeld is.

'NieuwLicht', maandag 7 oktober om 22.55 uur bij de EO op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers