Maxim Februari in 'VPRO Zomergasten 2019'

zaterdag 17 augustus 2019

Schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari (Coevorden, 1963) is op 18 augustus de vierde Zomergast bij de VPRO. In zijn ideale televisieavond beelden uit de documentaire National Bird waarin drie klokkenluiders uit het Amerikaanse leger vertellen dat het geen toeval is dat er zoveel burgerslachtoffers vallen bij drone-aanvallen in het Midden-Oosten.

Verder beelden uit de documentaire 'The Wolfpack' over zes broers die hun hele jeugd niet buiten kwamen en een portret van de Amerikaanse concertpianist Sarah Davis Buechner, geboren als David Buechner.

De keuzefilm van Maxim Februari, die direct na 'VPRO Zomergasten' wordt uitgezonden, is de Deense speelfilm Babettes Feast (Babettes Gæstebud, regie Gabriel Axel, 1987) over chef-kok Babette die vanuit Parijs komt te werken in een strenggelovige Deense plattelandsgemeente. De diep religieuze dorpelingen zien aanvankelijk niets in haar Bourgondische aanpak, maar laten zich schoorvoetend verleiden door de delicate gerechten.

Over 'Zomergasten' zegt Maxim Februari: 'Een gesprek aangaan via beeld vind ik erg verleidelijk. Als je schrijft heb je het voordeel van de precisie: je kunt lang nadenken en zorgen dat je niets stoms zegt. Maar je hebt ook het nadeel van de indirectheid. Beeld gaat sneller. Je kunt echte mensen en echte situaties opvoeren, zonder daarbij zelf in de weg te zitten. Nou zit ik als Zomergast natuurlijk opnieuw vreselijk in de weg – maar ik zal proberen voorrang te geven aan de zintuiglijke ervaringen van het kijken. En er niet te veel stoms tussendoor te zeggen.'

Maxim Februari groeide op in Utrecht, studeerde kunstgeschiedenis, filosofie en rechten aan de Universiteit Utrecht, en promoveerde in de filosofie. In zijn columns schrijft Februari met grote regelmaat over de claim van bedrijven en overheden dat ze het leven volmaakt in de greep kunnen krijgen met data. We leven in tijden van 'dataverering', zegt Februari daarover. Naast zijn werk als columnist geeft Februari advies over ethiek en veiligheid. En hij is romancier: In 1989 kwam zijn eerste roman uit, De zonen van het uitzicht, waarvoor hij de Multatuliprijs ontving.

In 2007 verscheen De literaire kring, een vertelling over de wegkijkende elite in leesclubs. In 2017 verscheen Klont, een roman met een thematiek die dicht op de felle bedachtzaamheid van zijn NRC-columns zit: Klont gaat over de 'dataficering' van het leven en over de voorliefde van het publiek voor onbetrouwbare sprekers. In 2008 ontving Februari de Frans Kellendonkprijs voor zijn literaire oeuvre.

In 2012 maakte Februari bekend in transitie te zijn. Hij schreef hier zelf over: 'Je gaat in transitie, je vervangt oestrogeen door testosteron, het ene hormonale systeem door het andere: het is een medische ingreep van niks, maar de maatschappelijke gevolgen zijn groot. Het blijkt nog het lastigst om door de buitenwacht als meer dan transseksueel te worden gezien.' Over het thema transseksualiteit publiceerde Februari in 2013 het veel vertaalde boek De Maakbare Man.

'VPRO Zomergasten 2019', zondag 18 augustus om 20.15 uur op NPO 2, de keuzefilm wordt aansluitend uitgezonden om 23.25 uur.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers