Nieuw seizoen 'De Nalatenschap' bij MAX

zondag 24 augustus 2014

Op maandag 25 augustus, om 18.55 uur op NPO 2 start alweer het zesde seizoen van het programma 'De Nalatenschap' bij MAX.

Voor veel mensen is de stap om bij de notaris hun nalatenschap vast te leggen, heel groot. Toch hebben steeds méér mensen de wens na hun dood iets te betekenen voor een ander door hun geld of bezittingen na te laten aan een goed doel.


In de vierdelige tv-serie 'De Nalatenschap' wordt elke aflevering de afwikkeling van een nalatenschap gevolgd waarbij het leven, dat de overledene heeft geleefd, zich ontvouwt voor de camera. We gaan op zoek naar de persoonlijke verhalen die schuil gaan achter het huis en de inboedel. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het goede doel dat in de nalatenschap is opgenomen. Uit naam van de goede doelen gaat Oscar Balkenende, erfenisafwikkelaar van beroep, het huis binnen. Hij draagt zorg voor de boedel en regelt veiling en verkoop van spullen. Het is altijd een verrassing wat hij aantreft in een huis, niks is vreemd; een huis vol antieke klokken, verborgen schatten of juist alleen maar 'rommel'. Oscar Balkenende heeft een neus voor bijzondere en waardevolle spullen en het is steeds weer spannend wat hij weet te vinden.

Dit jaar is wederom te zien dat Oscar de nalatenschappen van een aantal bijzondere personen afhandelt. In opdracht van het Leger des Heils reist Oscar naar Harlingen om de nalatenschap van een opmerkelijk dorpsgezicht af te handelen, die niet alleen gek was op fietsen maar ook op kaatsen. Oscar gaat voor een nalatenschap aan KNGF Geleidehonden naar Amersfoort en belandt daar in een huis vol met boeken. En voor De Dierenbescherming is hij in Breda vanwege de nalatenschap van een krasse dame die tijdens de tweede wereldoorlog haar grote liefde vond in een Poolse officier. En tot slot is Oscar in de vierde aflevering in opdracht van KiKa Stichting Kinderen Kankervrij, op een boot op de Vinkeveense Plassen te vinden waar hij de nalatenschap van een modieuze Amsterdamse dame onderzoekt.

Aflevering 1 – KNGF Geleidehonden
In de eerste aflevering staat het leven en de nalatenschap van Nette Sjamaar centraal. Ze is op 68- jarige leeftijd, in het bijzijn van haar huisarts en Lineke, één van haar goede vriendinnen, overleden door euthanasie. Haar wens tot euthanasie werd toegekend wegens ondragelijk geestelijk lijden. 'Het was alsof ik een heel blij kind naar bed bracht', zo beschrijft Lineke haar laatste momenten met Nette.

De woning van Nette roept een contrasterend beeld op. Het beeld van een vrouw die midden in het leven stond met brede interesses en een goedgevulde boekenkast. Als erfenisafwikkelaar Oscar Balkenende en Patricia Elings van KNGF Geleidehonden samen het appartement verkennen valt hun meteen de grote hoeveelheid papieren, tekeningen en tijdschriften op over genealogie. Nette heeft jarenlang de stamboom van haar familie uitgeplozen. Waarom was ze zo geïnteresseerd in haar familiegeschiedenis? Wat hoopte ze daar, in het verleden te vinden?

Het drukke interieur van Nette's huis laat zien dat ze graag mooie spulletjes om zich heen verzamelde en het prikbord vol spreuken met bespiegelingen over het leven doet vermoeden dat Nette met humor het leven kon beschouwen en kon relativeren. Maar waarom ervoer Nette haar bestaan als zwaar? Prominent boven haar bureau hangt een grote foto van haar geliefde hond. Hoeveel de hond voor haar betekende wordt duidelijk als Oscar een verzameling kaartjes vindt waarin vrienden en bekenden Nette condoleren met het overlijden van Jikke. Hoe heeft Jikke haar baasje bij gestaan? En hoe kon zij haar troosten?

Het geld dat Nette nalaat kan het KNGF Geleidehonden goed gebruiken voor het opleiden van hulphonden. Als de opleiding is voltooid vinden de honden een thuis bij een baasje die zij op verschillende manieren tot steun kunnen zijn.

'De Nalatenschap', 25, 26, 27 en 29 augustus om 18.55 uur bij Omroep MAX op NPO 2.

DOSSIER: Najaar 2014: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers