Nieuwe afleveringen 'Verborgen Verleden' voortaan op donderdag

woensdag 23 januari 2019

In 2019 start 'Verborgen Verleden' alweer met seizoen 12, dit keer op de donderdagavond. Opnieuw is het gelukt om met een aantal boeiende persoonlijkheden verrassende verhalen te vinden over hun familiegeschiedenis.

In deze reeks zijn dat Gerrit Zalm, Carry Slee, Fedja van Huêt, Angela Groothuizen, Ronald Plasterk, Victor Mids, Olga Zuiderhoek en Alex Klaasen.


De zoektochten in 'Verborgen Verleden' leiden altijd weer tot verrassende verhalen en ontnuchterende onthullingen. Soms heel ver terug in het verleden, soms veel dichterbij. Er zijn brave burgers, arme sloebers, avonturiers, welgestelden, criminelen en zelfs staatshoofden onder de voorouders van de hoofdpersonen. Wie van wie afstamt, en wat dat met hen doet, is vanaf donderdag 24 januari te zien op NPO 2.

24 januari – Gerrit Zalm
Voormalig minister van financiën en bankbestuurder Gerrit Zalm is van eenvoudige komaf. Zijn vader was kolenboer net als diens vader vóór hem. Politiek speelde in het gezin Zalm geen rol en de wereld van het grote geld was de familie onbekend. Gerrit verwacht dan ook niet dat hij in zijn familiegeschiedenis zal stuiten op grote namen of belangrijke historische gebeurtenissen. Er wordt dan wel beweerd dat hij zou afstammen van de Friese volksheld Grutte Pier, maar dat zegt bijna iedereen met meer dan een druppel Fries bloed. Wie zo weinig verwacht, is gauw verrast, maar in het geval van Gerrit Zalm is die verrassing wel bijzonder groot.

31 januari – Carry Slee
Als schrijfster van kinder- en jeugdboeken heeft Carry Slee de afgelopen 30 jaar zo’n 5 miljoen boeken verkocht. Veel van die boeken gaan over kinderen die een moeilijke jeugd doormaken. Ook Carry heeft geen gemakkelijke jeugd gehad, net zo min als haar vader. Wanneer zij meer over haar ouders en voorouders te weten komt, blijkt dat een regelmatig terugkerend thema te zijn: kinderen die te maken krijgen met ziekte, armoede of sterfgevallen. Te midden van al die ellende spelen zich ook mooie verhalen af die troost bieden, net als in de boeken van Carry zelf.

7 februari – Fedja van Huêt
Acteur Fedja van Huêt zou het heel leuk vinden als hij onder zijn voorouders mensen zou tegenkomen die ook iets met toneel hadden, maar zo’n vondst lijkt niet zo waarschijnlijk. Het is wel goed mogelijk om meer te weten te komen over zijn grootvader, een markante predikant die Fedja nog wel heeft meegemaakt, maar over wie hij weinig weet. Er ging in de familie het verhaal dat deze opa het tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar heeft gehad. Dat blijkt te kloppen. Dat is relatief recente geschiedenis, maar Fedja vindt voorouders van eeuwen eerder. Uit het feit alleen al dat hij veel over ze in de archieven vindt, kan worden geconcludeerd dat ze ooit een opmerkelijke rol in de geschiedenis hebben gespeeld.

14 februari – Angela Groothuizen
Presentatrice en zangeres Angela Groothuizen groeide op als jongste in een gezin van vijf kinderen. Haar vader was bijna vijftig jaar ouder dan haar en chronisch ziek. Daardoor heeft Angela nooit een diepe band met hem kunnen ontwikkelen en weet ze weinig over zijn verleden. Er zijn verhalen dat hij tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Afrika zou hebben gezeten en daarna de hele oorlog op zee zou hebben doorgebracht, maar of dat waar is en wat hij dan heeft meegemaakt, weet ze niet. Ze weet ook niet wat voor man hij was, toen hij nog gezond was. Dit is de kans om haar vader en diens voorouders nader te leren kennen. Maar ook in de familiegeschiedenis aan haar moeders kant valt veel te ontdekken.

21 februari – Ronald Plasterk
Wetenschapper en oud-minister Ronald Plasterk heeft thuis foto’s en documenten over zijn vader en diens voorouders, maar hij heeft ze nooit echt bestudeerd. En voor zover hij ze wel heeft gelezen, riepen ze vooral vragen bij hem op. Het is nu tijd voor de antwoorden. Ronald weet dat zijn vader als jonge jongen vlak voor de Tweede Oorlog door zijn Duitse ouders uit Berlijn naar Nederland is gestuurd. Hun vader was een Joodse chirurg, wiens leven in de loop van de jaren dertig door de nazi’s onmogelijk werd gemaakt. Ronalds vader groeide hier in relatieve veiligheid op, ging naar school, en had nauwelijks nog contact met zijn ouders. Wat er tijdens en vóór WOII met hen gebeurde, wil Ronald nu graag uitzoeken. En waar kwamen zijn Joodse voorouders eigenlijk vandaan?

28 februari – Victor Mids
Informatie volgt

7 maart – Olga Zuiderhoek
Actrice Olga Zuiderhoek heeft een paar concrete vragen, wanneer ze aan de zoektocht naar haar familiegeschiedenis begint. Haar vader, overgrootvader en oud-vader hadden allemaal de ongewone  voornaam ‘Bos’. Waar komt die vandaan? En dan haar donkere uiterlijk: heeft zij mediterrane voorouders? Op zoek naar de antwoorden ontdekt Olga hoe de geschiedenis zich in haar familie vaak herhaalt met als rode draad: sterke, zelfstandige vrouwen. In die lijn voelt zij zich op haar plaats.

14 maart – Alex Klaasen
Informatie volgt

Over 'Verborgen Verleden'
'Verborgen Verleden' is gebaseerd op het Britse format 'Who do you think you are?' en wordt geproduceerd door BlazHoffski onder eindredactie van de NTR. Ook wordt gebruik gemaakt van de expertise van CBG | Centrum voor familiegeschiedenis en de Nederlandse archieven en historische centra.

'Verborgen Verleden', 24 januari t/m 14 maart om 20.25 uur op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Even Tot Hier' (BNNVARA)

Niels van der Laan en Jeroen Woe proberen in één week een muzikale voorstelling over die week te maken. Met de muzikale gast, het liedje van één minuut, scherpe grappen en rake observaties.

'Even Tot Hier', om 21.25 uur op NPO 1.

Dossiers