Nieuwe NTR-podcast: 'Een Jongen in de Oorlog' met Koos Postema

dinsdag 24 maart 2020

Door het bombardement op het stadshart van Rotterdam in mei 1940 waren 80.000 mensen op slag dakloos. Hoe ingrijpend dit was, kan het beste worden verteld door iemand die het zelf meemaakte.

Iemand die de ervaringen van het hele gezin erbij betrekt en zo het waargebeurde, aangrijpende verhaal tot werkelijkheid maakt. Iemand die prachtig kan vertellen. Zo iemand is Koos Postema. 75 jaar na de bevrijding vertelt de oud presentator en verslaggever in de vijfdelige podcast 'Een Jongen in de Oorlog' Dick Klees hoe hij van zijn zevende tot twaalfde jaar de Tweede Wereldoorlog beleefde.


In de podcast maken we kennis met Koos’ moeder, die al jong weduwe werd, zijn zusjes Aagje en Lenie, zijn broer Jan en oom Ger. Ieder van hen heeft spannende jaren beleefd. De kleine Koos grifte dat alles in zijn geheugen. Vanzelfsprekend begint de serie bij het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 en zijn in de laatste aflevering de bevrijdingsverhalen te horen. Maar verder worden de gebeurtenissen niet noodzakelijkerwijs in chronologische volgorde verteld, waardoor in iedere aflevering een dramatische ontwikkeling met afwisseling ontstaat. Voeg daarbij de onderkoelde, vaak humoristische stijl van Koos Postema en een geschiedenisles wordt op slag een aantrekkelijke tijdsbesteding.

Dick Klees was eindredacteur van het NPO Radio 1-programma 'Met Het Oog op Morgen'. Hij las het boekje 'Het Bombardement' (Thomas Rap, 1980) dat Koos veertig jaar geleden schreef en hoorde daarbij in gedachten de stem van deze geboren verteller. Zo ontstond het idee Postema te benaderen om zijn verhaal in een podcast aan hem te vertellen.

'Iedere keer dat ik dit idee opwierp, vroeg Postema mij steeds wat een podcast nu eigenlijk was. Dat het niets meer is dan radio, uitgebreid met veel gebruiksgemakken, maakte het medium voor hem interessant. Maar nog hapte hij niet toe om de studio in te gaan. Toen haalde ik hem definitief over met de aansporing 'doe het dan voor je kleinkinderen'. Dat bleek een argument dat opa Postema niet kon weerstaan. En zo werd de 87-jarige omroepcoryfee waarschijnlijk de oudste podcaster van het land.'

Met de vertellingen van Koos Postema komt een historische gebeurtenis die de wereld veranderde, heel dichtbij. De impact op een gewoon gezin wordt ineens voelbaar door veel kleine, persoonlijke details.

Koos Postema over het bombardement op Rotterdam en de oorlogsjaren daarna in een podcast van Dick Klees. Beschikbaar vanaf woensdag 25 maart via nporadio1.nl/podcasts en de bekende podcastplatforms.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraďense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers