Nieuwe uitzending van 'Tussen Kunst en Kitsch'

dinsdag 12 maart 2019

In deze uitzending van 'Tussen Kunst en Kitsch' vanuit diverse musea taxeert expert Tom Angevaren een Swatow porseleinen schotel. Dit is een hele vroege Chinees porseleinen schotel.

Dit soort porselein, een beetje boers en met grijze tinten en vrij donker blauw, wordt Swatow porselein genoemd, naar de Chinese exporthaven. Typerend voor Swatow is ook de onderkant die in zand gebakken werd en ongeglazuurd is. Dit soort schotels werd speciaal voor de export gemaakt naar de Zuid-Oost Aziatische markt.

Verder taxeert Willem de Winter een stilleven. Dit grote schilderij is heel realistisch, los geschilderd met een eenvoudige driehoeks compositie en een mooi contrast tussen de voorstelling en de achtergrond. Het is gemaakt door Frans Oerder. Toen zijn broer emigreerde naar Zuid-Afrika, besloot Frans Oerder hem in 1890 daar op te zoeken. Hij bleef, werkte onder andere voor de Zuid-Afrikaanse spoorwegmaatschappij waar hij masten langs de spoorlijn schilderde. Omdat in Zuid-Afrika geen kunstacademie was, keek men zeer tegen hem op als kunstenaar. Toen in 1899 de Boerenoorlog uitbrak, werd hij door president Paul Kruger benoemd tot oorlogskunstenaar. Hij had grote invloed op Zuid-Afrikaanse kunstenaars. Hij schilderde later vooral landschappen en bloemstillevens.

'Tussen Kunst en Kitsch', woensdag 13 maart om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers