'NieuwLicht': Vliegen en vlees eten zonder schuldgevoel?

zaterdag 8 september 2018

Zondagavond is de eerste aflevering van het tweede seizoen 'Nieuwlicht' te zien. Het seizoen wordt geopend met een heet hangijzer.

We hebben de warmste zomer in driehonderd jaar achter de rug, de aarde warmt op en toch stappen we nog steeds in zwaar vervuilende vliegtuigen en gaan er kilo’s vlees op de barbecue. Een groeiende groep Nederlanders voelt zich schuldig en gaat gebukt onder klimaatstress.


Tijs van den Brink gaat in 'NieuwLicht' het gesprek aan over het klimaat en ons schuldgevoel. Hij gaat op pad met Kelly Litjens, afgelopen jaar maakte flink wat vliegreizen samen met haar dochter. Maar wat is nu de impact op het milieu van deze reizen, en welke impact maakt Tijs zelf met zijn vliegreizen? Kelly vloog zestien keer, Tijs twee keer, hoeveel jaar moeten ze vegetarisch leven om de uitstoot te compenseren?

In de nieuwe studio praat Tijs onder andere met presentator Milouska Meulens, zij is veganist een heeft het vliegen zo goed als afgezworen maar worstelt met de schuldgevoelens. Volgens klimaatpsycholoog Manu Busschots raken dan ook steeds meer mensen burn-out vanwege het milieu.

In dit tweede seizoen van 'NieuwLicht' draait het programma om het gesprek rondom en de zoektocht naar antwoorden op maatschappelijke vragen.

Meepraten in de community
Tijdens het tv-programma gaat Tijs van den Brink op zoek naar de verhalen in het land en praat hierover verder met gasten in de studio. Soms actueel, soms over 'tijdloze' thema's. 'Zo is 'eenzaamheid' een onderwerp waar we graag een uitzending aan willen wijden', zegt Van den Brink. Door middel van een Skype-verbinding mengen de leden van de 'Nieuwlicht'-community zich in de discussie en proberen ze gezamenlijk samen antwoorden te vinden op maatschappelijke vragen. Tijdens de uitzending kan iedereen zich via Facebook.com/nieuwlicht in de discussie mengen.

Opinieplatform
Ook in het nieuwe seizoen praat de 'NieuwLicht'-community online mee over onderwerpen die zij belangrijk vinden. De maatschappelijke vraagstukken zullen tijdens de livestream op vrijdagavond te volgen zijn en bij het tv-programma op zondag dat in een nieuw decor plaatsvindt.

'NieuwLicht', zondag 9 september om 22.40 uur bij de EO op NPO 2.

DOSSIER: Najaar 2018: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers