'Nieuwsuur' in christelijk Nederland

woensdag 12 december 2018

Voor het eerst zijn er in Nederland minder gelovigen dan ongelovigen. 'Nieuwsuur' onderzoekt in een zesdelige serie hoe Christenen aankijken tegen een samenleving waaruit het geloof steeds meer lijkt te verdwijnen.

Voor de serie 'De Onderstroom' verdiepte verslaggever Jan Eikelboom (zelf domineeszoon) zich de afgelopen maanden in christelijk Nederland. Hij sprak met dominees, kerkgangers, de nieuwe bisschop van Roermond en bezocht kerken van diverse pluimage: van de evangelische Basiliek op een industrieterrein in Veenendaal (die tegen de trend in iedere zondag duizenden gelovigen trekt) tot de pionierskerk in Den Haag, waar gelovigen samen met buurtbewoners pizza’s bakken. Ook is er aandacht voor het kloosterleven en voor de maar liefst 1,2 miljoen Christen-migranten in ons land.

Bijzonder zijn de opnames die 'Nieuwsuur' mocht maken bij de Gereformeerde Bond in Sliedrecht, een behoudend kerkgenootschap dat zelden televisiecamera’s toelaat in de kerk.

Uit de reportages blijkt dat behoudende Christenen zich zorgen maken over de vrijheid van godsdienst. De uitspraak van de Amsterdamse burgemeester Halsema over het sluiten van moskeeën waar vijandig wordt gepreekt over vrouwen en homoseksuelen, leidt tot zorg onder conservatieve Christenen: ‘Dan vraag ik mij af: wanneer zijn wij aan de beurt?’, aldus een gelovige, ‘onze opvattingen passen immers ook niet altijd binnen wat nu de norm is.’

De nieuwe bisschop van Roermond, Harrie Smeets, zegt dat hij geen voorstander is van vernieuwing om de leegloop van de kerk te stuiten. ‘Dat is in de jaren ’60 ook geprobeerd en strovuur gebleken. Het flakkerde even op en is snel weer uitgedoofd.’

De reportages worden uitgezonden tussen donderdag 13 en woensdag 19 december ('Nieuwsuur', 22.00 uur, NPO 2), in de aanloop naar een groot onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau naar Christenen in Nederland, dat later deze maand verschijnt.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers