Première bij Brava: De Boheemse Haydn

maandag 1 februari 2016

Dinsdag 2 februari kan je bij Brava om 20.30 uur kijken naar de Nederlandse tv-première van 'De Boheemse Haydn' van het Apollo Ensemble. In dit programma voert het ensemble, naast twee symfonische werken, ook twee bijzondere soloconcerten uit.

Het concert is opgenomen in de Oudhoornse Kerk te Alphen aan den Rijn. De solisten, leden van het Apollo Ensemble en artistiek leider David Rabinovich lichten tevens enkele gespeelde stukken toe.


Concerten voor csakán-fluit en contrabas
Het eerste soloconcert dat wordt uitgevoerd is vrij ongewoon: het betreft het enige overgebleven concert voor de csakán-fluit, dat blokfluitiste Annelies Schraa in 2010 introduceerde en bij deze gelegenheid zelf uitvoert. De csakán, een vroeg 19e-eeuwse fluit annex wandelstok, werd door Anton Heberle uitgevonden en was zeer populair in onder meer Hongarije. Daarnaast hoort u het virtuoze en zelden gespeelde contrabasconcert van Johann Baptist Vanhal, uitgevoerd door Robert Franenberg, solobassist bij het Orkest van de 18e Eeuw en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ook uitgevoerd in dit Slavische programma worden Haydns Symfonie nr. 48, bijgenaamd 'Maria Theresia', en een symfonie van de Tsjechische componist Václav Pichl.

Apollo Ensemble
Het Apollo Ensemble werd opgericht in 1992 en is altijd op zoek naar de grenzen van het samenspel en interactie tussen musici. Een kerngroep van internationale topmusici komt regelmatig bij elkaar om samen muziek te maken op authentieke instrumenten of kopieën daarvan. Het ensemble staat onder leiding van de van oorsprong Russische violist David Rabinovich en is gevestigd in Lelystad. Behalve optredens in Nederland maakt het Apollo Ensemble regelmatig concertreizen naar Rusland, Kroatië, Frankrijk, Canada en de Verenigde Staten.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers