Première Boedapest Festival Orkest bij Brava

vrijdag 23 oktober 2015

Zaterdag 24 oktober kun je bij cultuurzender Brava om 20.30 uur kijken naar de Nederlandse tv-première van een prachtig concert dat het Boedapest Festival Orkest onder leiding van Iván Fischer in 2013 verzorgde in de Béla Bartók National Concert Hall in de Hongaarse hoofdstad.

Uitgevoerd worden Franz Schuberts Symfonie Nr. 8 en de Negende Symfonie van Anton Bruckner.


Boedapest Festival Orkest
Het Boedapest Festival Orkest (BFO), dat in het seizoen 2013/2014 zijn dertigste verjaardag vierde, heeft zichzelf gevestigd als het belangrijkste ensemble van Hongarije. Volgens Gramophone Magazine is het zelfs een van de tien belangrijkste orkesten ter wereld. Onder de charismatische leiding van Iván Fischer heeft het BFO samengewerkt met de beste musici die in de afgelopen drie decennia actief waren. De sfeer van het musiceren bij het BFO verschilt sterk met de meeste andere grote orkesten. Uit repetities en concerten blijkt een uniek gevoel van samenwerking tussen musici en dirigent. Elk concert wordt door Iván Fischer dan ook zorgvuldig voorbereid.

Het programma
Franz Schuberts Symfonie Nr. 8 werd in 1822 geschreven, maar hoewel Schubert nog zes jaar te leven had wist de componist slechts twee delen te voltooien (hoewel er enkele maten van het Scherzo zijn overgeleverd, die ongeveer 30 seconden muziek bevatten). Dit werk is kleurrijk, melodierijk en expressief; het wordt vaak gezien als de eerste romantische symfonie. Anton Bruckners Negende leidt ons een geheel andere wereld binnen. Ook dit werk was niet af toen de componist in 1896 overleed: het laatste deel is voltooid door Alfred Orel. Dit imponerende en zeer mystieke werk, dat bijna een uur duurt, werd door Bruckner opgedragen aan 'de geliefde God'.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers