Première 'Richard Strauss and his Heroines' bij Brava

vrijdag 13 november 2015

Cultuurzender Brava heeft zaterdag 14 november om 20.30 uur de Nederlandse tv-première van de documentaire 'Richard Strauss and his Heroines'. De film onderzoekt de vrouwen in het leven van de componist.

De nadruk ligt op de relatie tussen Strauss en Pauline, de vrouw met wie hij tot aan zijn dood meer dan 55 jaar getrouwd was. Ze wordt vaak afgedaan als de zuurpruim die haar echtgenoot in publiek afviel, maar dit gaat voorbij aan het feit dat Strauss zijn mooiste liederen schreef aan het begin en aan het einde van zijn liefde voor een goed-opgeleide zangeres die haar carrière omwille van hem opgaf en de rest van zijn leven voor hem zorgde.


'Richard Strauss and his heroines' is het eerste gefilmde onderzoek naar de heldinnen die Strauss neerzette. Het is tevens het verhaal van een turbulente en roerende liefde tussen twee mensen die bereid waren voor elkaar door het vuur te gaan. De grote Straussvertolkers Brigitte Fassbaender, Reneé Fleming, Dame Gwyneth Jones en Christa Ludwig lichten hun beroemde Straussrollen toe, en een interview met Strauss' laatste overlevende kleinkind in Garmisch belicht het familieleven van de familie Strauss. Dirigent Franz Welser-Möst onthult het geheim van Strauss’ geniale instrumentaties, terwijl Straussexpert Christoph Wagner-Trenckwitz ons door de film leidt.

Wat bracht de gebroken, oude Strauss ertoe, om na een leven waarin hij de meest uiteenlopende periodes van de Duitse geschiedenis doormaakte – van het Keizerrijk tot de Nazidictatuur tot de naoorlogse jaren – in 1948 te schrijven 'We hebben hand in hand samen zorgen en geluk doormaakt?' Dit laatste lied, 'Sonnenuntergang', is een van de ontroerendste liefdesverklaringen uit de muziekgeschiedenis.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers