Programma's NPO in teken van 4 en 5 mei

vrijdag 3 mei 2019

De publieke omroep staat uitgebreid stil bij Dodenherdenking en Bevrijdingsdag op tv, radio en NPO Start, zowel in de reguliere uitzendingen als in een groot aantal extra programma's.

 


 

TELEVISIE

3 mei

'Mijn Jodenbuurt' (NPO 3, 20.25 uur) BNNVARA
Filemon Wesselink woont in een buurt met een beladen geschiedenis; de Amsterdamse Rivierenbuurt. In de documentaire 'Mijn Jodenbuurt' gaat Filemon in zijn eigen buurt op onderzoek uit. Hij vraagt zich af hoe het gesteld is met de verdraagzaamheid in de wijk waar, van oudsher, veel joodse mensen wonen.

'Ik durf het bijna niet te vragen: Overlevenden van WOII' (NPO 3, 21.15 uur) BNNVARA
In deze special geven overlevenden van de Tweede Wereldoorlog antwoord op confronterende vragen van kijkers, zoals: Heb je wel eens iemand verraden? Hoe vaak is je fiets gestolen? Was je dronken op Bevrijdingsdag? Aan het woord komen een verzetsstrijder, een Engelandvaarder, overlevenden van Auschwitz en de jappenkampen. Maar ook horen we de ongefilterde verhalen van een zoon van een NSB’er en de zoon van een ‘moffenmeid’, die nog dagelijks last hebben van hun verleden.

'In de Voetsporen van D-Day' (NPO 2, 21.10 uur) Omroep MAX
In de tweede aflevering van het MAX-programma 'In de Voetsporen van D-Day' spreekt Philip Freriks met onder meer Nederlandse veteraan André Hissink en paratrooper Frank Pendergast. Hissink vertelt over de luchtaanvallen in de dagen voorafgaand aan D-Day. Hissink was navigator op een bommenwerper B-25 Mitchell en vloog boven de Franse kust om het Duitse luchtafweer geschut de schakelen. Pendergast vertelt over de nacht waarop de Pegasus Bridge werd veroverd.

'D-Day Mythes' (NPO 2 extra, 21.50 uur) Omroep MAX
In navolging op het MAX-programma 'In de Voetsporen van D-Day' zendt NPO 2 extra wekelijks een special uit over mythes rondom D-Day: 'D-Day Mythes'. Sommige verhalen zijn in de doofpot gestopt, en andere verhalen hebben een hele andere context gekregen. Zo zijn er allerlei mythes ontstaan. Presentator Philip Freriks legt bij elke aflevering een bijzondere mythe voor aan militair historicus Christ Klep. Samen proberen ze deze mythes te ontrafelen, vanuit een militair-historisch en soms ook technisch perspectief.

4 mei

13 in de Oorlog'-marathon, deel 1 (Zapp, 12.35 uur) NTR
Geschiedenisserie voor kinderen over de Tweede Wereldoorlog. Hoe is het is om tijdens de oorlog op te groeien?

'Zappbios: Oorlogsgeheimen' (Zapp, 15.30 uur) KRO-NCRV
1943. De twaalfjarige Tuur en Lambert zijn al van jongs af aan onafscheidelijke vrienden. Ook aan hun idyllische Zuid-Limburgse dorp gaat de oorlog niet voorbij. Tuur's ouders sluiten zich aan bij het verzet en die van Lambert worden lid van de NSB. Dan komt ook nog Maartje, een bijzonder meisje uit het westen, tijdelijk in het dorp wonen. Zij heeft een groot geheim en besluit dat alleen met Tuur te delen. Die keus drijft de jongens uit elkaar en brengt Maartje uiteindelijk in groot gevaar. Tuur dreigt niet alleen z'n vriendschap met Lambert, maar ook z'n hele gezin te verliezen. Hij zal er alles aan moeten doen om beiden te redden.

'Sinan zoekt de Klas van Elias' (NPO 1, 15.35 uur) BNNVARA
Elias was 10 jaar oud toen hij vluchtte uit zijn geboortestad Aleppo. Een klassenfoto is een van de weinige dingen die hij heeft overgehouden aan zijn leven in Syrië. De foto van hem en zijn 42 klasgenoten werd gemaakt vlak voordat er voor het eerst een bom ontplofte in Aleppo. Na een vlucht vol spanning en onzekerheid, kwam hij uiteindelijk terecht in Enschede. Nu, 7 jaar later, vraagt Sinan Can zich af hoe het met de klasgenootjes van Elias is.

2Doc: 'Het zijn maar Duitsers' (NPO 2, 16.00 uur) NTR
Op de Duitse Militaire Begraafplaats in Ysselsteyn staat in het gastenboek te lezen: 'Duitse soldaten, niemand huilt om u! Niemand!'. Regisseur Bart Hölscher vraagt zich af of dit waar is. Wie legt al die verse bloemen bij de graven?

'TV Monument Ad van Liempt' (NPO 1, 17.00 uur) BNNVARA
Historicus/journalist/schrijver/tv-maker Ad van Liempt schreef een groot aantal boeken over de Tweede Wereldoorlog. Zijn beroemde boek Kopgeld vertelt hoe een beperkte groep politiemannen 7,5 gulden 'kopgeld' kreeg voor iedere Joodse medeburger die ze verraadden. Han Peekel spreekt Ad van Liempt over zijn leven.

'TV Monument Liesbeth List' (NPO 1 extra, 17.50 uur) AVROTROS
In dit 'TV Monument' staat zangeres/actrice Liesbeth List centraal. Ze werd geboren in Bandoeng, Nederlands-Indië, tijdens de Tweede Wereldoorlog. De eerste jaren van haar leven bracht ze door in een Japans interneringskamp. Nadat haar moeder vlak na de bevrijding zelfmoord had gepleegd, kwam ze met haar vader naar Nederland.

'Nederland Zingt: Herdenken' (NPO 2, 18.25 uur) EO
We herdenken de slachtoffers van oorlog en zingen liederen vol troost. Gezangen die tot steun mogen zijn. Woorden die iets van verlichting mogen bieden. Haat en dood hebben niet het laatste woord.

'Nationale Herdenking' (NPO 1, 18.45 uur) NOS
'Nationale Herdenking' met gebarentolk (NPO 1 extra, 18.45 uur) NOS
Rechtstreeks verslag van de nationale herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Theatermaker en schrijver Diederik van Vleuten houdt daar een voordracht over oorlog en onvrijheid.

'2Doc: Gerrit van der Veen' (NPO 2, 19.00 uur) Omroep MAX
In deze documentaire duikt Gerrit Jan Wolffensperger in het verleden van zijn vader Gerrit van der Veen, leidende figuur in het kunstenaarsverzet. Er zijn straten naar Van der Veen vernoemd, er is veel over hem geschreven en hij richtte de Persoonsbewijzencentrale op. Ook pleegde hij met zijn verzetsvrienden overvallen op het Amsterdamse Bevolkingsregister, op de Landsdrukkerij in Den Haag en ook op het Huis van Bewaring aan de Weteringsschans. Maar in oorsprong is Gerrit van der Veen kunstenaar. Gerrit van der Veen werd gefusilleerd, twee maanden voordat zoon Gerrit Jan geboren werd. Voor Gerrit Jan was zijn vader geen mens, maar een mythe. Daarom gaat hij in de documentaire onderzoeken wie zijn vader eigenlijk is en was: de man die hij nooit gekend heeft.

'Zapp Echt Gebeurd: Over één week gaat mijn vader op vredesmissie naar Mali' (Zapp, 19.35 uur) VPRO
Anna's (12) vader werkt in het leger en vertrekt binnenkort naar Mali, een land in Afrika waar oorlog is. Hij gaat daar heen omdat de Nederlandse regering soldaten stuurt om te proberen vrede te brengen. Anna noemt het geen vredesmissie, maar doet liever alsof haar vader naar Mali op vakantie gaat. Anna wil er eerst niets over horen, maar nu het vertrek dichterbij komt, wil ze toch weten hoe gevaarlijk het daar eigenlijk is.

'Nationale Herdenking' (NPO 1, 2, en 3, 19.50 uur) NOS
'Nationale Herdenking' met gebarentolk (NPO 1 extra, 19.50 uur) NOS
Verslag van 4 mei-herdenkingen op verschillende plaatsen in het land. Om 19.50 uur schakelen NPO 1, 2 en 3 over naar de Dam, waar koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans leggen bij het Nationaal Monument voorafgaand aan de twee minuten stilte voor alle oorlogsslachtoffers. Burgemeester Halsema van Amsterdam houdt een toespraak. Jeroen Overbeek voorziet de beelden van commentaar. Ook is de NOS bij een herdenking elders in Nederland, dit jaar in Sliedrecht. 75 jaar geleden, in mei 1944 werd in Sliedrecht en andere gemeenten rond de Merwede een groot aantal jongemannen opgepakt tijdens de zogeheten Merwederazzia. Velen van hen werden naar Duitsland afgevoerd om er gedwongen te werken in de oorlogsindustrie. Het is onderwerp van één van de speciaal voor 4 mei gemaakte NOS-documentaires later op de avond. Presentator Annechien Steenhuizen praat in Sliedrecht met een gast over de razzia en over de gedwongen tewerkstelling, de ‘Arbeitseinsatz’. Zo’n 300.000 Nederlandse mannen moesten in Duitsland dwangarbeid verrichten.

'De Merwederazzia, van gijzelaars naar dwangarbeiders' (NPO 2, 20.30 uur) NOS
In mei 1944 werden bij een grootscheepse razzia aan weerszijden van de rivier de Merwede honderden jongemannen opgepakt. De razzia was een gevolg van een serie wraakacties over en weer die begon bij een bakker die zonder aanleiding werd doodgeschoten door een landwacht. De gegijzelde jongemannen werden naar Durchgangslager Amersfoort gebracht, waarvandaan een deel op transport werd gezet naar Duitsland, om daar dwangarbeid te verrichten in de industrie. In deze documentaire komen overlevenden en nazaten aan het woord, deels vanaf de locaties waar ze aan het werk werden gezet.

'Albert Gemmeker, commandant van kamp Westerbork' (NPO 2, 21.00 uur) NOS
Onder verantwoordelijkheid van SS-commandant Albert Gemmeker werden zo'n 80.000 Joden, Roma en Sinti in kamp Westerbork op transport gezet naar de concentratie- en vernietigingskampen van de nazi's. Wie was deze man, die altijd heeft beweerd dat hij niet wist welk lot de Joden te wachten stond?

In de uitzending, die deels is gebaseerd op een biografie van Gemmeker waarop Ad van Liempt binnenkort aan de universiteit van Groningen hoopt te promoveren, wordt een portret van de man geschetst. Dat gebeurt aan de hand van gesprekken met ex-gevangenen van Westerbork en de Duitse onderzoeksrechter die de zaak-Gemmeker destijds onder zich had. Ook komt zijn kleindochter aan het woord, de eerste in de familie die met het verhaal naar buiten treedt.

'In de rij voor Anne Frank' (NPO 1 extra, 21.20 uur) NOS
Documentaire over de 'eeuwige' rij voor het Anne Frank Huis. Vier seizoenen lang is de rij gevolgd. Zon, regen, storm of ijzige kou; de wereld staat altijd in de rij voor Anne Frank.

'De 103 van Loenen' (NPO 1, 21.50 uur) NTR
Onder leiding van sergeant-majoor Els Schiltmans onderzoeken militairen van de Berging en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) de resten van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland omgekomen zijn. Op het Nationaal Ereveld Loenen bij Apeldoorn liggen bijna vierduizend Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven. Daarvan zijn er nog altijd 103 die onbekend zijn gebleven. De stoffelijke resten van deze slachtoffers worden nu opgegraven in een laatste poging de 'onbekenden van Loenen' te identificeren. Dat meldt Defensie.

'Riphagen' (NPO 3, 22.10 uur) VPRO
Marathon van de WOII-misdaadtriller 'Riphagen' waarin de Amsterdamse crimineel Dries Riphagen (Jeroen van Koningsbrugge) tijdens de Tweede Wereldoorlog schatrijk wordt met het opsporen, afpersen en verraden van Joodse onderduikers. Een jonge verzetsstrijder opent de jacht op hem.

'Requiem voor een Boom' (NPO 1 extra, 22.15 uur) KRO-NCRV
De kastanjeboom waar Anne Frank in haar dagboek over schreef blijkt in 2007 ziek te zijn. Het voornemen om de boom te kappen leidt tot woedende protesten.

'Son of Saul' (NPO 2, 22.40 uur) VPRO
Filmdrama. Oktober 1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer is een joodse gevangene in het concentratiekamp en behoort tot het Sonderkommando, een groep joden die gedwongen andere gevangenen de gaskamers in drijven en daarna hun lijken naar de ovens brengen. Deze groep leeft gescheiden van de andere gevangen. Saul werkt in het crematorium, waar hij in het lijk van een jongetje zijn zoon denkt te herkennen. Terwijl de andere leden van het Sonderkommando een plan smeden om in opstand te komen, besluit Saul het onmogelijke te proberen: het lichaam van het jongetje te redden van de vlammen van het crematorium en een rabbi te vinden om hem een joodse begrafenis te geven. Zo hoopt Saul hem een laatste eer te kunnen bewijzen.

'Andere Tijden Sport' (NPO 1, 22.40 uur) NOS-NTR
De Joodse profbokser Barry Groenteman duikt in het verleden van het Joodse boksen en van zijn illustere voorganger Ben Bril. Die overleefde kamp Westerbork en Bergen-Belsen, nadat hij was verraden door Olympisch teamgenoot Sam Olij.

'Boy Ecury' (NPO 1 extra, 23.00 uur/herhaling 5 mei, 17.20 uur) BNNVARA
Speelfilm gedeeltelijk gebaseerd op het leven van Boy Ecury. Boy, een zwarte jongeman uit Aruba kwam voor de Tweede Wereldoorlog studeren in Nederland en ging tijdens de oorlog bij het verzet. Vlak voor het eind van de oorlog werd hij geliquideerd door de nazi's. Boy’s vader, Dundun Ecury komt twee jaar na het einde van de oorlog vanuit Aruba naar Nederland om de mysterieuze omstandigheden van Boy's dood te onderzoeken. Een jonge, veroordeelde NSB'er weet meer over de dood van de verzetsheld dan hij wil zeggen.

'Vuur van de Vrijheid' (NPO 1, 23.40 uur) NOS
Verslag van het ontsteken van het Bevrijdingsvuur op het 5 Mei Plein voor hotel De Wereld in Wageningen. Het Bevrijdingsvuur is het symbool voor nationale eenheid en vrede. Verschillende loopgroepen nemen het vuur mee om het door heel Nederland te verspreiden. Deze Nationale Bevrijdingsvuurestafette markeert de overgang van het herdenken van oorlogsslachtoffers naar het vieren van de vrijheid. Simone Weimans is erbij in Wageningen. In de uitzending is ook aandacht voor het Theater na de Dam in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Daar zijn optredens van onder anderen Douwe Bob, Yentl en de Boer en Pierre Bokma. Presentatie: Eric Corton.

'Süskind' (NPO 3, 00.50 uur) BNNVARA
Gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van de joodse verzetsheld Walter Süskind. Süskind besluit in 1942 voor de Joodsche Raad te gaan werken in Amsterdam. Een levensgevaarlijk kat- en muisspel begint. Door handjeklap te spelen met de SS, weet Süskind honderden kinderen van transport naar de concentratiekampen te redden. Schindlers List in Nederland.

5 mei

'13 in de oorlog'-marathon, deel 2 (Zapp, 12.35 uur) NTR
Geschiedenisserie voor kinderen over de Tweede Wereldoorlog. Hoe is het is om tijdens de oorlog op te groeien.

'Zappbios: Zoo' (Zapp, 15.30 uur) KRO-NCRV
Jeugdfilm. 1941, Belfast. Tom is een jonge tiener wiens vader het huis heeft verlaten om voor zijn land te vechten tijdens WOII. Hij helpt veel in de plaatselijke dierentuin, waar net een babyolifant, genaamd Buster, is aangekomen. Tom krijgt een hechte band met het dier. Wanneer de stad gebombardeerd wordt en de dierentuin in gevaar komt, roept Tom de hulp in van zijn vrienden. Zal het ze lukken Buster te redden?

'Nationale Viering Bevrijding 2019' (NPO 1, 18.10 uur) NOS
In deze uitzending gaat de aandacht vooral uit naar de 5 mei-lezing in Almere, waar de nationale start is van Bevrijdingsdag. De lezing wordt voorgedragen door wetenschapper en schrijver Rosanne Hertzberger, van wie de opa de kampen Theresiënstadt, Sachsenhausen, Auschwitz en Dachau overleefde. De kinderlezing komt voor rekening van Hakim Radwan. Hakim heeft een Egyptische vader en een Nederlandse moeder. Zijn opa van moederskant vocht op de Grebbeberg. Verder zijn korte reportages te zien waarin door overlevenden of nazaten wordt teruggeblikt op opmerkelijke oorlogsverhalen uit de Noordoostpolder. Zo komt de dochter aan het woord van de RAF-navigator die neerstortte in de polder en die werd gered door een paar kleine jongetjes. Ook is er aandacht voor de man die zijn leven te danken heeft aan een hoge ambtenaar die hem in de Noordoostpolder liet werken, waardoor hij niet naar Duitsland hoefde voor de Arbeitseinsatz. Presentatie: Winfried Baijens.

'Bevrijdingsdag 2019' (NPO 1, 20.25 uur) NOS
Live reportage en concert vanuit Amsterdam. Eerst de gebeurtenissen van de dag en rond 21.00 uur het Concert op de Amstel in aanwezigheid van de koninklijke familie en de minister-president. Dit jaar verzorgt het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht o.l.v. dirigent Maurice Luttikhuis het concert. De solisten zijn Jamai, Ruth Jacott, harpiste Lavinia Meijer en Michelle David & The Gospel Sessions. Ook betreden het ZO! Gospel Choiren ISH Dance Collective het podium op de Amstel. Voorafgaand aan het concert spreekt presentator Simone Weimans met de artiesten en is er een verslag van de officiële start van Bevrijdingsdag in Almere en een schakeling naar het Bevrijdingsfestival in Zwolle.

'Artiesten voor de Vrijheid' (NPO 3, 23.15 uur) NOS
De hoogtepunten van de vele bevrijdingsfestivals komen op de late avond voorbij. De nadruk daarbij ligt op de belevenissen van de ambassadeurs van de vrijheid: hiphopartiest Kraantje Pappie, zangeres Maan en DJ Sam Feldt. Zij hoppen langs de festivals met behulp van helikopters van Defensie. De uitzending komt rechtstreeks vanaf één van de grootste bevrijdingsfestivals, in Zwolle. Amber Brantsen presenteert.

RADIO

'EenVandaag' AVROTROS
Elke werkdag een reportageserie over eigentijds herdenken. 'EenVandaag' onderzoekt hoe nieuwe generaties met de geschiedenis van de verschrikkingen en de bevrijding om gaan. Met een verhaal uit het Rotterdamse Verzetsmuseum waar vragen worden beantwoord die na-oorlogse kinderen nooit aan hun ouders hebben gesteld. Aan de andere kant loopt het storm bij het verzetsmuseum Junior in Amsterdam, waar kinderen de oorlog door de ogen van jongens en meisjes uit de WOII kunnen beleven.

'Kunststof' (maandag 29 april, NPO Radio 1, 19.30 uur) NTR
Geerjan Lassche vertelt in 'Kunststof' over zijn tv-documentaire over de verzetsheld Johannes Post. Daarin komen zijn kinderen, klein- en achterkleinkinderen aan het woord over het beeld dat zij meedragen over de Drentse verzetsheld die door de Duitsers is doodgeschoten.

'De Zomer van 45' (podcast, NPO Radio 1) EO
Podcast met verhalen over hoe de eerste maanden na de bevrijding werden beleefd.

'Tante Jos' (podcast, NPO Radio 1) KRO-NCRV
Jos Gemmeke, die voor haar verzetswerk in WOII een Militaire Willems-Orde kreeg, zat in de illegale pers, vervoerde wapens en zenders én fietste eind oktober 1944 door de vijandelijke linies naar Brussel met geheime documenten voor prins Bernhard. Na de dood van Jos werd het dossier openbaar gemaakt waaruit blijkt dat sommige feiten anders liggen dan Jos altijd vertelde. Is zij tijdens de fietstocht naar Brussel inderdaad beschoten door geallieerde vliegtuigen? Wie is de reisgenoot die ineens opduikt in het dossier? Welke versie van de tocht is waar?

4 mei

'De Nationale Dodenherdenking' (NPO Radio 1, 18.30 uur) NOS
Rechtstreekse uitzending met verslagen vanuit de Nieuwe Kerk en vanaf de Dam in Amsterdam. Ook zijn er reportages en een verslag vanaf de speciale Dodenherdenking voor kinderen, in het Bos der Onverzettelijken in Almere. De bomen die daar zijn geplant, vormen een herinnering aan alle gefusilleerde Nederlandse verzetsstrijders. Presentator Simone Weimans heeft twee gasten in de studio: Ilse Raaijmakers, auteur van het boek ‘De stilte en de storm. Over 4 en 5 mei sinds 1945’. En Carla Josephus Jitta, overlevende van de oorlog.

'Veteranen Vertellen' (NPO Radio 1, 20.30 uur) Omroep WNL
Onder de titel 'Veteranen Vertellen4 presenteert Omroep WNL een programma met portretten van veteranen. Bij de serie hoort ook een verhalenpodcast met de gelijknamige titel.

NPO 3FM
In 'Weekend Wijnand' (09.00 – 12.00 uur) belt Wijnand Speelman met Maureen de Witte (18 jaar) die de dichtwedstrijd ‘Dichter bij 4 mei’ won en haar gedicht mag voordragen tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Tijdens het programma Vera on Track (19.00 – 22.00 uur) spreekt Vera Siemons met Jan Parlevliet, helikopterpiloot bij Defensie. Jan zet zich wereldwijd in voor vrede en veiligheid tijdens vredesmissies. Dieuwke Teertstra (NOS op 3) doet op 3FM live verslag van de Nationale Dodenherdenking op de Dam en spreekt met jongeren over de betekenis van 4 mei.

5 mei

'OVT' (NPO Radio 1, 10.00 uur) VPRO
Ad van Liempt is te gast in OVT om te praten over zijn boek over Albert Gemmeker, kampcommandant van Westerbork.

'Radio Doc: Het Schimmenspel – Frans Weisz op zoek naar zijn vader' (NPO Radio 1, 21.00 uur) VPRO

Filmregisseur Frans Weisz (1938) gaat op zoek naar zijn vader, de in 1933 voor de nazi's uit Duitsland gevluchte acteur Géza L. Weisz (1904-1944). Met Tom Rooduijn onderzoekt Weisz de levensloop van Géza – van zijn komische rollen in Duitse films tot het steeds zorgelijker bestaan als cabaretier en fotograaf in Nederland. Frans Weisz ontdekt, in een dagboek van Géza, details over zijn logeerpartij in 1943, op het onderduikadres van zijn ouders in Amsterdam - waar ze een jaar later werden verraden. Frans en zijn moeder Selma overleefden de oorlog, Géza stief in 1944 in Auschwitz.

NPO Radio 2
Op 5 mei viert NPO Radio 2 de vrijheid met de 'Dag van de Vrijheid'. Aansluitend op het officiële thema 'Geef vrijheid door' mogen luisteraars hun favoriete plaat doorgeven om de vrijheid mee te vieren. Het dj-schema is als volgt:

06.00 – 09.00 uur – Frank van ‘t Hof
09.00 – 12.00 uur – Timur Perlin
12.00 – 14.00 uur – Gijs Staverman
14.00 – 16.00 uur – Annemieke Schollaardt
16.00 – 18.00 uur – Emmely de Wilt
18.00 – 20.00 uur – Corné Klijn
20.00 – 22.00 uur – Henk van Steeg
22.00 – 00.00 uur – Leo Blokhuis

NPO 3FM
Vrijheid vier je samen, vrijheid vier je met 3FM. Onze DJ’s vliegen samen met de ambassadeurs van de vrijheid door heel Nederland om verschillende Bevrijdingsfestivals aan te doen. Frank van der Lende gaat met Kraantje Pappie naar Utrecht en Almere, Sander Hoogendoorn vliegt met Maan naar Zwolle en Jorien Renkema gaat met Sam Feldt naar Den Bosch en Rotterdam. Ze doen verslag op 3FM en via @npo3fm op Instagram.

NPO FunX
FunX vliegt in de helikopter mee met zangeres Maan, ambassadeur van de vrijheid. Hiervan wordt verslag gedaan op de FunX social media en er wordt een beeldreportage van gemaakt. Daarnaast is de FunX Speaker te vinden op het Bevrijdingsfestival in Rotterdam. FunX viert daar de vrijheid met verschillende pop-up feestjes.

NPO START

Oorlogsfilms op NPO Start en NPO Start Plus
Op NPO Start en NPO Start Plus staan de mooiste oorlogsfilms, niet alleen eerdergenoemde 'Riphagen', 'Son of Saul' en 'Süskind', maar ook:

'The Imitation Game' (nu beschikbaar op NPO Start Plus) KRO-NCRV
Amerikaans filmdrama over het leven van Alan Turing (Benedict Cumberbatch), een Britse wiskundige en informaticus. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor de Britse crypto-analytische dienst, die als doel had onderschepte gecodeerde berichten van de Duitsers te ontcijferen. Turings grootste verwezenlijking bestond eruit om als één van de eersten de Duitse Enigma-codes te breken waardoor de geallieerden de controle over de Atlantische Oceaan kregen en uiteindelijk de oorlog zouden winnen.

'Sonny Boy' (nu beschikbaar op NPO Start Plus) KRO-NCRV
Liefdesgeschiedenis tussen de oer-Hollandse Rika en de zeventien jaar jongere Surinaamse Waldemar. Hun liefde overleeft alle tegenwerking van de buitenwereld maar blijkt niet bestand tegen de oorlog.

Oorlogsseries op NPO Start Plus
Op NPO Start Plus staan de mooiste oorlogsseries, zoals 'Himmlers Hersens Heten Heydrich', 'Allo Allo' en '13 in de oorlog', maar ook:

'Das Boot' (nu beschikbaar op NPO Start Plus) KRO-NCRV
Een nieuwe duikboot van de nazi’s zal weldra vanuit La Rochelle vertrekken. De claustrofobische omstandigheden vergen het uiterste van de bemanning. Ondertussen woedt op het vasteland ook de oorlog voort en werkt een zus van een bemanningslid als vertaalster voor de Duitsers.

'Unsere Mütter, unsere Väter' (nu beschikbaar op NPO Start Plus) VPRO
Vijf jonge Duitse vrienden worden meegezogen in de waanzin van de Tweede Wereldoorlog. Ze beloven elkaar eeuwige vriendschap, maar eindigen aan verschillende kanten van de geschiedenis.

Persbericht NPO
http://www.npo.nl

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met 'gewone mensen' die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden. Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Naast de vader van Sanne zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied.

'2Doc: Groenkijkers', om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

Dossiers