RTL Z en RTL Nieuws produceren 'Z Doc: Nederland Cacaoland'

maandag 12 november 2018

In samenwerking met RTL Nieuws brengt RTL Z de nieuwe Z Doc 'Nederland Cacaoland'. Op 13 november om 21.30 uur is te zien bij RTL Z hoe Maarten Veeger en Sanne Boswinkel letterlijk en figuurlijk in de wereld van cacao duiken.

Zij onderzoeken de grote rol die Nederland speelt in de internationale cacaohandel, krijgen exclusieve toegang tot plekken waar geen camera ooit had gefilmd en voeren onthullende gesprekken met zowel de gevestigde orde als de nieuwe generatie chocolademakers.


Met de grootste cacaohaven ter wereld en topposities in het verwerken van cacao en het produceren van chocolade is Nederland met recht een cacaogrootmacht. RTL-verslaggevers Maarten Veeger en Sanne Boswinkel dompelen zich onder in de chocoladewereld en zoeken uit hoe Nederland deze grootmachtspositie heeft verkregen. Van de import van de cacaobonen in de Amsterdamse haven tot aan de chocoladerepen, hagelslag en bonbons in de winkels: het hele productieproces wordt in deze documentaire op de voet gevolgd.

De bittere keerzijde van cacaoproductie
Terwijl de vraag naar cacao wereldwijd blijft stijgen, hebben cacaoboeren in Afrika het zwaar en dreigen ze te stoppen met het telen van cacaobonen. Als cacaogrootmacht speelt Nederland een hoofdrol in het proces om de cacaoproductie in Afrika eerlijker en duurzamer te maken. Kleinere Nederlandse chocolademakers hebben het hun missie gemaakt om ook de grote en machtige cacaobedrijven anders te laten denken. Maarten en Sanne gaan het gesprek aan met een aantal van deze chocoladebedrijven, waaronder Tony’s Chocolonely en Chocolatemakers. Verder krijgen zij een kijkje achter de schermen in de fabrieken van grote bedrijven Als Mars, Venz en Cargill.

'Z Doc: Nederland Cacaoland', dinsdag 13 november om 21.30 uur op Discovery.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers