'Stand van Nederland': De Grote Prijs

dinsdag 1 oktober 2019

Nog een half jaar en dan wordt de Formule 1 van Zandvoort gereden. Het koningsnummer onder de autoraces. En dat brengt ondernemende Nederlanders in de hoogste versnelling.

Huizen worden voor de hoofdprijs te huur aangeboden en de middenstand hoopt op een topomzet. In totaal valt er ruim 100 miljoen te verdelen en daar wil iedereen een graantje van meepikken. 'Stand van Nederland': over de race van het jaar waarbij iedereen in de prijzen valt.

Statbel & Spa-Francorchamps
Voor deze aflevering werkte onze redactie samen met Statbel, het Belgische zusje van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In Spa weten ze al jaren dat het Formule 1-circus de kassa doet rinkelen. Ieder jaar komen er zo’n 90.000 autoliefhebbers richting het kleine dorp. Hoteliers en horecaondernemers vertellen dat ze hun omzetten in dat weekend altijd verviervoudigen.

Topomzet
De lokale middenstand is sinds de bekendmaking al dagelijks bezig met dat eerste weekend in mei. Gaat het net zo worden als in 1985? Toen werd de Formule 1 ook in Zandvoort gereden en draaiden ondernemers superomzetten. Kaasboer Peter Tromp van de ondernemersvereniging was er destijds ook al bij en hoopt op een herhaling. Arlan Berg wrijft zich al weken in zijn handen. De visboer staat namelijk recht tegenover de nieuwe ingang van het circuit en alle bezoekers moeten eerst langs zijn kar, voordat ze naar binnen kunnen.

Hotels
Per dag kunnen er zo’n 125.000 liefhebbers terecht op het circuit. In totaal zijn er 144.000 bedden nodig, voor meerdere dagen. Veel Zandvoorters hebben hun huis al aangeboden voor de verhuur. Ook hoteleigenaren gaan hun omzet meer dan verdubbelen. Maar er wordt ook verdiend op de lange termijn. Door de komst van de Formule 1 kunnen geplande hotels 'ineens' heel snel gebouwd worden.

'Stand van Nederland' is het maandelijkse economieprogramma van de NPO. Iedere maand zoekt de onderzoeksredactie van WNL op basis van dataonderzoek van het  CBS en SCP naar trends in cijfers en naar persoonlijke verhalen.

Bijzonder is dat de verhalen toegankelijk worden gemaakt, zodat iedereen ze kan begrijpen. En waar het op cijfers aankomt worden er speciale heldere grafieken in de reportage verwerkt.

'Stand van Nederland', donderdag 3 oktober om 21.15 uur bij Omroep WNL op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers