'Stand van Nederland': Kopzorgen om de zorg

woensdag 6 maart 2019

De kosten van de gezondheidszorg zijn de afgelopen decennia fors gestegen. Dat komt voornamelijk door de vergrijzing en die zal rond 2040 pas zijn hoogtepunt bereiken. En onze laatste jaren zijn ook nog eens de duurste.

De uitgaven van ouderenzorg zullen stijgen van 17,2 miljard in 2015 naar 43,9 miljard in 2040. De totale zorgkosten zullen stijgen van 97,5 miljard in 2015 naar 174 miljard in 2040. 'Stand van Nederland': over de geldverslindende laatste tien jaar van ons leven.

Kanker
Vooral de behandelkosten van kanker zullen explosief stijgen. In 2040 geven we hier vier keer zoveel aan uit als nu. Maar uit onderzoek blijkt dat er vaak aan kostbare overbehandeling wordt gedaan. Die kosten moeten omlaag, maar dat mag uiteraard niet ten koste gaan van de kwaliteit van de zorg. Arts-onderzoeker Eric Geijteman, werkzaam in het Erasmus MC,  kwam tot de conclusie dat er onnodig veel medicijnen worden voorgeschreven in die laatste levensfase.

Troosten
Huisarts Pieter Barnhoorn ziet al jaren in zijn praktijk de zorgkosten stijgen. Maar het geld is volgens hem eindig. Hij pleit naast de zorg ook voor het bieden van troost. En niet om direct geld te besparen; vaak willen patiënten niet eindeloos doorbehandeld worden. Barnhoorn doceert ook aan de Universiteit Leiden. Daar leert hij studenten dat je als arts ook een verplichting naar de maatschappij hebt, als het gaat om de kosten van de zorg.

Zorgdiscounter
Maar de vergrijzing kost niet alleen geld, je kunt er natuurlijk ook aan verdienen. Zoals bijvoorbeeld de Haagse zorgondernemer Joey Scheick. Toen de Tweede Kamer in 2012 besloot dat vanaf 2013 rollators niet meer vergoed werden, begon hij een lucratieve handel in tweedehands mobiliteitsproducten. Scheick haalt inmiddels een jaarlijkse omzetgroei van 25 procent en verwacht in de toekomst te zullen doorgroeien naar zo’n 150 zorgwinkels.

'Stand van Nederland' is het maandelijkse economieprogramma van de NPO. Iedere maand zoekt de onderzoeksredactie van WNL op basis van data-onderzoek van het  CBS en SCP naar trends in cijfers en naar persoonlijke verhalen. Bijzonder is dat de verhalen toegankelijk worden gemaakt, zodat iedereen ze kan begrijpen. En waar het op cijfers aankomt worden er speciale heldere grafieken in de reportage verwerkt.

'Stand van Nederland', donderdag 7 maart om 21.15 uur bij Omroep WNL op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers