Veel aandacht in 'Nieuwsuur' voor Europese verkiezingen

zondag 12 mei 2019

'Nieuwsuur' zet de komende weken vol in op de Europese verkiezingen. Op maandag 13 mei, rond de start van de campagne, organiseert 'Nieuwsuur' in de Prinsenhof in Delft het eerste grote televisiedebat met twaalf Europese lijsttrekkers.

Het gaat om alle lijsttrekkers van partijen die momenteel in de Tweede Kamer vertegenwoordigd zijn en ook meedoen aan de Europese verkiezingen:

Esther de Lange - CDA
Sophie in 't Veld - D66
Marcel de Graaff - PVV
Malik Azmani - VVD
Arnout Hoekstra - SP
Frans Timmermans - PvdA
Bas Eickhout - GroenLinks
Peter van Daalen - CU/SGP
Anja Hazekamp - PvdD
Derk Jan Eppink-  FvD
Toine Manders - 50plus
Ayhan Tonca - DENK

In 'Nieuwsuur' debatteren zij in kleine gezelschappen van vier of vijf politici over verschillende thema’s die centraal staan in de verkiezingsstrijd, zoals klimaat, arbeidsmigratie en vluchtelingen. De live-uitzending vanuit Delft wordt gepresenteerd door Mariëlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars.

Debat FvD - D66
Voorafgaand aan het grote lijsttrekkersdebat brengt 'Nieuwsuur' ook nog op vrijdag 10 mei een debat tussen de lijsttrekkers van de twee partijen die scherp tegenover elkaar staan als het gaat over de rol van EU: Forum voor Democratie (Derk Jan Eppink) en D66 (Sophie in ’t Veld).

Reportages Saskia Dekkers en Jan Eikelboom
Ook in de reguliere uitzendingen van 'Nieuwsuur' staat Europa de komende weken centraal. In een driedelige serie onderzoekt Europa-correspondent Saskia Dekkers de afnemende solidariteit binnen de Europese Unie. In steeds meer landen hebben politici het nationale belang voor ogen . Binnen de Unie wordt verschillend gedacht over het oplossen van economische en migratieproblemen. De Europese solidariteit staat onder druk en wat zijn de gevolgen?
Daarnaast schetst verslaggever Jan Eikelboom in een nieuwe aflevering van de 'Nieuwsuur'-serie ‘De onderstroom’ de gevolgen van een van de belangrijkste aspecten van de open grenzen: de toegenomen arbeidsmigratie uit Oost-Europa. Wie zijn de Polen, Roemenen, Bulgaren en Balten die steeds meer onderdeel zijn geworden van onze arbeidsmarkt? Hoe leven en werken zij in Nederland en hoe kijken zij tegen ons land en Europa aan?

Uitslagenavond
'Nieuwsuur' is er ook aan het einde van de Europese verkiezingsstrijd. Op zondag 26 mei is er een extra lange uitzending rond de uitslagen. De belangrijkste stembusuitkomsten in Europa worden gepresenteerd, alsook een eerste prognose van de zetelverdeling in het Europees Parlement. Jeroen Wollaars presenteert de uitzending; Dionne Stax brengt de uitslagen.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers