Vrijdag in 'Meldpunt': Slechte gebitten bij lagere inkomens

donderdag 3 oktober 2019
Foto: © MAX/Roland J. Reinders 2019

Tandartsen luiden de noodklok over slechte gebitten bij gezinnen met lage inkomens. Zowel ouders als kinderen in deze bevolkingsgroep gaan niet of nauwelijks op controle, met als gevolg: slechte mondhygiëne.

En dat terwijl er steeds meer aanwijzingen zijn dat goede mondzorg de basis is voor goede algehele gezondheid. Het is te zien in 'Meldpunt' vrijdag 4 oktober om 19.00 uur bij MAX op NPO 2.

De 45-jarige Lucinda Marciano kampt met een slecht gebit. De problemen beginnen in 2015 als zij en haar man, door werkloosheid, financiële zorgen krijgen. In de jaren van schuldsanering die volgen, brokkelen haar tanden af. Ze heeft zenuwpijn, moeite met eten en durft niet meer te solliciteren. Uiteindelijk zit er niets anders op dan elf tanden te laten trekken. Maar wie gaat dat betalen?

Waarom gaan mensen met lage inkomens minder vaak naar de tandarts? En wat is hier aan te doen? In 'Meldpunt' zijn te gast schuldhulpverleenster Sandy van den Berge en prof. dr. Fred Rozema, hoogleraar orale geneeskunde. Hij pleit voor een financiële regeling waarmee mensen met lagere inkomens toch jaarlijks naar tandarts kunnen gaan.

En verder: ergernis over foutparkeerders op persoonlijke invalideparkeerplaatsen. Fons en Thea Verhoeven hebben voor de deur een parkeerplek op kenteken, omdat meneer Verhoeven vanwege een slechte gezondheid niet ver kan lopen. Daarvoor betaalden zij de gemeente 550 euro. Maar op hun plek staat geregeld een andere auto geparkeerd. Daardoor moet het stel, om te parkeren, ver lopen én parkeergeld betalen. Parkeerbeheer geeft wel bekeuringen aan deze foutparkeerders, maar sleept niet weg. MAX Ombudsman Rogier de Haan gaat in gesprek met de gemeente om dit probleem op te lossen.

'MAX: Meldpunt', vrijdag 4 oktober om 19.00 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers