Woensdag in 'Stand van Nederland': de industrie van het geluk

dinsdag 13 februari 2018

Ruim 1 op de 7 werknemers heeft last van burn-outklachten. Dat komt overeen met 1 miljoen werknemers. De jaarlijkse verzuimkosten wordt begroot op 1,8 miljard euro.

Het programma 'Stand van Nederland' van Omroep WNL brengt, op basis van research van het Centraal Bureau voor de Statistiek, in kaart wie deze mensen zijn en hoe zij weer gelukkig worden.


Veel mensen zoeken hun geluk bij mental coaches. Volgens de beroepsorganisatie zijn het er op dit moment ruim 2000. Dat zijn er flink meer dan 3 jaar geleden. Toen waren het er iets meer dan 1600.  Ook yogascholen schieten als paddenstoelen uit de grond, omdat mensen opgebrand zijn of dit juist willen voorkomen.

'Stand van Nederland' volgt drie mensen die werkzaam zijn in de industrie van geluk: Kent u ‘m nog? Michael Pilarczyk, ex radio DJ en media-ondernemer. In de Veenendaalse kerk 'Die Basiliek' geeft hij aan 1000 mensen een workshop   onder het motto: 'Master your mindset.' Pilarczyk genereert inmiddels een omzet van 1 miljoen euro per jaar met zijn workshops.

Bewustzijnscoach, Willeke Gronenschild,  geeft in de bossen bij het Brabantse Goirle met behulp van stemheling, klankschalen en eeuwenoude natuurrituelen sessies voor belangstellenden. En daar betalen ze allemaal grif voor.

En wie kent tegenwoordig niet iemand die aan yoga doet? Ingrid Dalmeijer heeft in Rotterdam een yogaschool, waar ouders ook terecht kunnen voor kinderyoga. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen...

'Stand van Nederland' is het wekelijkse economie programma van de NPO. Elke woensdag zoekt een onderzoeksredactie van WNL op basis van data-onderzoek van het  CBS en SCP naar trends in cijfers en mooie verhalen. Bijzonder is dat de verhalen toegankelijk worden gemaakt, zodat iedereen ze kan begrijpen. En waar het op cijfers aankomt worden er speciale heldere grafieken in de reportage verwerkt.

'Stand van Nederland', woensdag 14 februari om 20.25 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers