Woensdag in 'ZEMBLA': adoptieverlof

dinsdag 16 mei 2017

In de jaren 80 zijn duizenden kinderen geadopteerd uit Sri Lanka. 'ZEMBLA' ontmoet een aantal van hen, die ontdekken dat er van alles rammelt aan hun oorspronkelijke adoptieverhaal en identiteitspapieren.

Geboortedata in paspoorten zijn met pen doorgekrast en veranderd, pasfoto’s zijn vervalst. Gegevens van de biologische ouders blijken niet te kloppen. Door de jaren heen zijn er stapels rapporten verschenen met kritiek op de kwaliteit van het adoptieproces. Het laatste rapport dateert van eind vorig jaar. Dan geeft de Raad voor de Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) een even opmerkelijk als schokkend advies aan staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie: stop met het adopteren van kinderen uit het buitenland.

Niet alleen is er veel kritiek op de kwaliteit van het adoptieproces, ook stelt de RSJ dat er financiële belangen op het spel staan bij interlandelijke adoptie. Die brengen risico’s op illegale en ongewenste praktijken met zich mee, schrijft de RSJ. Dijkhoff neemt het advies niet over, maar wil wel dat Nederland beter onderzoek doet naar de aspirant-adoptiekinderen in de landen van herkomst. 'ZEMBLA' onderzoekt of de kwaliteit van het adoptieproces daardoor zal verbeteren.

'ZEMBLA', woensdag 17 mei om 21.15 uur bij de VARA op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers