'Zapp Echt Gebeurd': 'Bijenkind' droomt ervan om naar school te gaan

zaterdag 24 augustus 2019

De zevenjarige Oegandese jongen Siriël droomt over naar school gaan, zodat hij later priester kan worden. Hij kan zich weinig mooiers voorstellen dan in de kerk heilige gebeden uitspreken, mensen vertellen over de Bijbel én er net zo mooi uitzien als de priester.

Maar de realiteit is anders: er is geen geld voor school. In plaats daarvan moet hij iedere dag naar het bijenveld om de bijen te verzorgen en honing te oogsten. Hij vindt dat heel spannend, want een bijensteek doet veel pijn. Maar Siriël moet wel. Hij en zijn zestien pleegbroertjes en -zusjes kunnen niet leven zonder de inkomsten van de bijenhoning.

Niet naar school
Vorig jaar brachten de bijen te weinig honing op en nu kan Siriël's pleegmoeder het schoolgeld niet voor alle kinderen betalen. Zijn pleegzus kan wel naar school, maar hij niet. Hoe moet het nu met zijn grote droom om priester te worden? Er zit voor hem maar één ding op; zijn angst overwinnen, heel goed voor de bijen zorgen en veel honing oogsten. Hopelijk kan hij dan volgend jaar wel naar school.

Feiten en cijfers
Wereldwijd volgen miljoenen kinderen geen basisonderwijs. Er zijn 250 miljoen kinderen die niet leren lezen en schrijven. Onderwijs is de sleutel voor de ontwikkeling van een kind en van een samenleving. Een kind dat goed onderwijs krijgt, krijgt kansen voor de toekomst. Daarom heeft ieder kind recht op goed onderwijs. (bron: Unicef)

'Bijenkind' is gemaakt i.s.m. EO Metterdaad

Credits: regie, camera en geluid: Jan Willem den Bok; montage: Jan Willem den Bok en Ed Kuijt; Productie: Sharona Buijert en Anne van der Veer; Redactie: Saskia Fris; Eindredactie: Margje de Koning.

'Zapp Echt Gebeurd', zondag 25 augustus om 19.25 uur op NPO 3.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers