Zondag in 'Podium Witteman': Daria van den Bercken & Guus Janssen & Robert Holl

zaterdag 13 april 2019
Foto: NTR - © Jean Pierre Heijmans 2018

Paul Witteman ontvangt pianist Daria van den Bercken en het Dudok Kwartet, componist Guus Janssen, liedzanger Robert Holl en pianist Roger Braun, violist Merel Vercammen en pianist Dina Ivanova, en organist Rik Mbengue.

Pianist Daria van den Bercken wil samen met het Dudok Kwartet het aloude menuet nieuw leven inblazen. Deze dans uit de late 17de en 18de eeuw is het toppunt van lichte elegantie en ten onrechte in onbruik geraakt, vinden zij. Daria en het Dudok willen hedendaagse componisten aansporen om weer menuetten te gaan schrijven. Componist Guus Janssen heeft als eerste de oproep beantwoord. We horen de wereldpremière van zijn 'Menuet met zwikje'.

Bas-bariton Robert Holl is een van de grootste liedzangers die Nederland ooit heeft gekend. Zijn hele leven heeft Robert zich verdiept in de geheimen van de liederen van Franz Schubert, de aartsvader van het Duitse kunstlied. In 'Podium Witteman' treedt hij op met pianist Roger Braun.

Violist Merel Vercammen en pianist Dina Ivanova hebben een cd opgenomen met o.a. de Vioolsonate in A groot van César Franck, een hoogtepunt uit de romantische muziek.

In Korties Kwesties wordt weer een van de bekendste en mooiste melodieën ooit behandeld. We verklappen nog niet welke, maar we hebben er een organist voor nodig. Daarvoor komt op speciaal verzoek Rik Mbengue.

In 'Podium Witteman Extra' de documentaire 'De herontdekking van de Matthäus-Passion' van regisseur Sarah Blum, over de cd-opname van Bachs meesterwerk door de Vlaamse dirigent René Jacobs. 'Podium Witteman Extra' wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van 'Podium Witteman'.

'Podium Witteman' omarmt de wereld van de klassieke muziek, maar zoekt ook de grenzen op met andere genres zoals pop, wereldmuziek, of jazz. Met ruimte voor bijzondere verhalen, jong talent en optredens van topmusici.

'Podium Witteman' wordt wekelijks uitgezonden op NPO 2, live vanuit De Hallen in Amsterdam. Het NTR-programma wordt daarna twee keer herhaald: op maandag om 23.45 uur en op zaterdagmiddag om 14.20 uur.

'Podium Witteman', zondag 14 april van 18.10 tot 19.10 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers