Zondag in 'Podium Witteman': Nino Gvetadze en Henk van der Meulen

zaterdag 19 oktober 2019
Foto: NTR - © Lilian van Rooij 2019

Paul Witteman ontvangt pianist Nino Gvetadze, bestuurder en muziekkenner Henk van der Meulen, slagwerker Kalina Vladovska, cellist Alexander Rudin en fortepianist Aapo Häkkinen.

De Georgisch Nederlandse pianiste Nino Gvetadze komt een lans breken voor de Engelse componist Cyril Scott. Hij werd geroemd door zijn tijdgenoten Debussy en Stravinski, maar na de Tweede Wereldoorlog is zijn muziek compleet in vergetelheid geraakt. Ten onrechte natuurlijk. Volgens Gvetadze is zijn muziek ‘rijk, teder en meditatief’. We zijn benieuwd!

Pauls Jonge Held is deze week slagwerker Kalina Vladovska. Zij bespeelt de tupan, een traditionele trom uit haar vaderland Bulgarije. De tupan is een grote trom met twee vellen, die wordt bespeeld met twee verschillende stokken: rechts een dikke stok voor de zware tellen, en links een dunne, het riet, voor het invulwerk.

Henk van der Meulen is naast directeur van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag een muziekfanaat met een enorme kennis. In 'Podium Witteman' komt hij ons alles vertellen over de vernieuwingen die de grensverleggende componist Claudio Monteverdi introduceerde in de 17de eeuw.

De arpeggione is een vergeten muziekinstrument uit de 19de eeuw; een kruising tussen de gitaar en de cello. We kennen het instrument eigenlijk alleen nog van de titel van die ene beroemde Arpeggione-Sonate van Franz Schubert. Die sonate wordt altijd op cello gespeeld, maar wij horen hem zoals hij is bedoeld, gespeeld door Alexander Rudin (arpeggione) en Aapo Häkkinen (fortepiano).

In 'Podium Witteman Extra' gaat Emma van der Schalie langs bij de Viooldag 2019 in Utrecht, waar jonge violisten in aanraking komen met verschillende viooltechnieken. Zo zijn er onder andere workshops en masterclasses van barokviolist Shunske Sato, klassiek violist Peter Brunt en improviserend violist Tim Kliphuis. 'Podium Witteman Extra' wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van 'Podium Witteman'.

'Podium Witteman' omarmt de wereld van de klassieke muziek, maar zoekt ook de grenzen op met andere genres zoals pop, wereldmuziek, of jazz. Met ruimte voor bijzondere verhalen, jong talent en optredens van topmusici.

'Podium Witteman' wordt wekelijks uitgezonden op NPO 2, live vanuit De Hallen in Amsterdam. Het NTR-programma wordt daarna twee keer herhaald: op maandag rond middernacht en op zaterdagmiddag om 14.20 uur.

'Podium Witteman', zondag 20 oktober van 18.10 tot 19.10 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers