7.500 euro boete voor Canvas

woensdag 17 april 2019

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) controleerde de uitzendingen van verschillende televisieomroeporganisaties (15 januari 2019, 17u-23u), waaronder Canvas.

Omstreeks 19.00 uur worden visueel programma-aankondigingen voor Canvas getoond, terwijl auditief het Radio 1-signaal wordt uitgezonden. Zo is er onder andere een sponsorvermelding te horen voor een automerk waarin een promotioneel element zit dat aanzet tot consumptie. De consument wordt rechtstreeks aangespoord om de nieuwe wagen te gaan bekijken en aan te kopen.


De betrokken sponsorvermelding heeft aldus een wervend karakter en spoort aan tot aankoop. Hierdoor beantwoordt de sponsorvermelding niet aan de bepalingen van artikel 2, 41°, van het Mediadecreet.

VRT betwist de inbreuk niet en geeft aan de vaststaande rechtspraak van de VRM met betrekking tot sponsorboodschappen te kennen.

Bij het bepalen van de sanctie houdt de VRM rekening met het feit dat reeds eerder gelijkaardige inbreuken bij VRT werden vastgesteld.

De VRM besluit een administratieve boete van 7.500 euro op te leggen.

Persbericht VRM

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met 'gewone mensen' die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden. Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Naast de vader van Sanne zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied.

'2Doc: Groenkijkers', om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

Dossiers