Actua-TV viert tiende verjaardag met graffitikunst

maandag 23 februari 2015

De parlementaire nieuwszender Actua-TV viert in 2015 zijn tiende verjaardag. De omroep zet dit feestjaar in met de voorstelling van een straat-kunstwerk.

Twee graffiti-kunstenaars namen de voorgevel van de Actua-TV-redactie onder handen. De bedoeling is om het gebouw en de straat op te fleuren én andere graffitispuiters te ontmoedigen.


'In de wijken rond de Wetstraat zijn maar weinig panden vrij van graffiti. Helaas zijn het zelden interessante of mooie tekeningen. Het grote, witte rolluik van onze redactie is een ideaal canvas en daarom ook regelmatig het doelwit van illegale taggers', zegt hoofdredacteur Ludwig Verduyn. Om het vandalisme een halt toe te roepen, besliste hij een beroep te doen op een team van twee graffitikunstenaars die er voor kozen anoniem te blijven.

'ActuaTV  heeft mij veel vrijheid gegeven, maar ze wilden wel hun nieuwe logo verwerkt zien in de tekening', vertelt één van hen. Hoofdredacteur Ludwig Verduyn vindt het eindresultaat meer dan geslaagd. 'Het is stijlvol, strak en toch opvallend. De felle kleuren trekken de aandacht van het ontwerp dat is gebaseerd op een televisietestbeeld. Een subtiele knipoog: het zal enkel zichtbaar zijn wanneer onze redactie gesloten is. Het is een kunstwerk waarvoor je even stil moet staan om de betekenis ervan te begrijpen.'

Brussel en in het bijzonder de buurt rond de Wetstraat heeft indruk gemaakt op de graffiteurs. 'Voorbijgangers tonen respect voor ons werk, de jonge Brusselaars zijn vooral benieuwd naar onze techniek. Ze krijgen maar zelden de kans om in het daglicht te zien hoe graffiti gespoten wordt.'

Het initiatief werd door de buurtbewoners positief onthaald. Verschillende handelaars en ondernemers uit te buurt willen ook een eigen ontwerp op hun vitrine of in hun winkelruimte gespoten zien.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers