ATV krijgt boete voor sluikreclame

donderdag 24 november 2011

De Vlaamse Regulator voor de Media legt regionale televisieomroep ATV (verzorgingsgebied arrondissement Antwerpen) een boete van 2.000 euro op voor het niet duidelijk herkenbaar maken van reclame. De VRM controleerde de uitzendingen van ATV van 7 mei 2011 (14u-17u).

In het programma 'Hotspot' werd een korte reportage uitgezonden rond 'Paige Corner XSO'. Volgens de VRM moet deze reportage beschouwd worden als reclamespot. De winkel en het aanbod in kwestie vormen daarbij het enige onderwerp van de spot en worden via voice-over aangeprezen. Er wordt op locatie gefilmd waarbij de winkel en de producten voortdurend in beeld worden gebracht. Aan het einde van de spot verschijnen de contact- en adresgegevens van de vestiging in beeld. De VRM meent dat gezien de inhoud en het duidelijke promotionele karakter, deze reportage eigenlijk een reclamespot is. Het publicitaire karakter van de reportage vloeit voort uit de sterk lovende bewoordingen en het aanprijzen van de winkel en het aanbod.


In het programma 'Hotspot' werden eveneens drie langere reportages uitgezonden omtrent een winkel, een designercollectie en een eethuis. De VRM besluit dat deze reportages als publi-reportage moeten beschouwd worden, gelet op de combinatie van de visuele aandacht en de auditieve vermeldingen, beschrijvingen en aanprijzingen voor de handelszaken. ‘Uit dat sterke verkoopbevorderende karakter van de reportages kan in redelijkheid enkel worden besloten dat zij tegen betaling of een soortgelijke vergoeding zijn gemaakt. Er kan immers worden verondersteld dat een omroeporganisatie, die een deel van haar werkingsmiddelen verwerft met commerciële communicatie, dergelijke reportages uitzendt om inkomsten te verkrijgen’, zo besluit de VRM.

Artikel 79, § 1, eerste lid van het Mediadecreet bepaalt dat televisiereclame en telewinkelen duidelijk herkenbaar moeten zijn en moeten kunnen onderscheiden worden van de redactionele inhoud. Reclame en telewinkelen moeten met visuele en/of akoestische en/of ruimtelijke middelen van de andere onderdelen van het programma worden gescheiden. De VRM besluit dat ATV niet voldaan heeft aan deze bepaling van het Mediadecreet.

Bij het bepalen van de sanctie houdt de VRM er rekening mee dat ATV reeds in het verleden voor dezelfde soort inbreuk werd gesanctioneerd. De VRM legt ATV dan ook een geldboete van 2.000 euro op.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Even Tot Hier' (BNNVARA)

Niels van der Laan en Jeroen Woe proberen in één week een muzikale voorstelling over die week te maken. Met de muzikale gast, het liedje van één minuut, scherpe grappen en rake observaties.

'Even Tot Hier', om 21.25 uur op NPO 1.

Dossiers