'Basta' goes undercover: ten strijde tegen de belspelletjes (filmpje!)

maandag 17 januari 2011

Vorige week was de eerste aflevering van 'Basta' te zien op één, het nieuwe programma van De Neveneffecten. Hun eerdere programma's in gedachten waren de verwachtingen hooggespannen, maar 'Basta' overtrof deze geheel zonder moeite: Neveneffecten klaagden het gebrek aan het checken van bronnen in de journalistiek aan en haalden een veelbesproken stunt uit met Mobistar.

De vraag was of de tweede aflevering even hoge ogen kon gooien en het antwoord is een volmondig 'Ja!'. In deze tweede aflevering was de humor minder een troef, maar de echte onderzoeksjournalistiek des te meer. De jongens van Neveneffecten trokken ten strijde tegen de belspelletjes en deden dat niet zonder een terdege voorbereiding. In een eerste stap smokkelden ze een mol achter de schermen van de belspelletjes, Maxime De Winne die na zijn optreden in ‘Basta’ ongetwijfeld een ster in wording is.

Maxime moest op zoek gaan naar de strategie van de makers van de belspelletjes zoals die nu al enige tijd te zien zijn op de commerciële zenders. Hoewel ‘Basta’ in de eerste plaats bedoeld was als een humoristisch programma, en dat ook in de toekomst nog wel zal zijn, werd zeker in deze aflevering geen blad voor de mond genomen: “Belspelletjes zijn uitgevonden met een duidelijke maatschappelijke functie: de mensen oplichten”, zo klonk de voice-over. Veel duidelijker en directer kan het niet.

Ook de wetgevende macht werd schaamteloos op de korrel genomen: 'Op basis van het feit dat de spelletjes volledig illegaal waren, had onze overheid kunnen beslissen de belspelletjes gewoon af te schaffen. Maar ze leveren natuurlijk een sappige brok belastingen op.'

Neveneffecten trokken ten strijde en riepen de hulp in van rekenwonder Gaëtan De Weert. Zo’n twee uur na de uitzending – tijd van schrijven – had deze ‘belspelkraker’ reeds meer dan 8500 fans op sociale netwerksite Facebook: een nieuwe held lijkt geboren.

En dan was het tijd voor de climax: tijdens de allerlaatste belspelshow van Maxime De Winne probeerden de jongens van Basta en Gaëtan de opgave live op te lossen via de rekensleutel die na maanden werken en zoeken gekraakt was. De laatste tien minuten van de aflevering hadden een spanningsboog waar de meest intelligente thrillers nog iets van kunnen leren. Via een verborgen microfoontje konden we meeluisteren naar de reacties in de regiekamer en dat leverde een bepaald verrassend resultaat op.

Na twee afleveringen weten we het wel zeker: ‘Basta’ is de beste televisie die we dit jaar te zien zullen krijgen, misschien wel de beste televisie in jaren. Neveneffecten zijn volwassen geworden en kaarten gemeenschappelijk relevante thema’s aan met een dosis humor. Als een episode echter gebaat is bij wat minder humor en wat maar echte onderzoeksjournalistiek wordt de humor gewoon op een lager pitje gezet. Samen met honderdduizenden anderen ben ik benieuwd wat ‘Basta’ volgende week voor ons weer in petto zal hebben; maar het staat nu al vast dat het spectaculair wordt. Er zal de komende weken nog heel wat inkt vloeien over ‘Basta’. 




Lees ook:
Vtm klaagt 'Basta'-praktijken aan en reageert: 'Altijd wettelijk kader gevolgd'
Radio Nostalgie neemt wraak na 'Basta'-grap
Kijkcijfers: Goede start voor 'Basta' van Neveneffecten (filmpje!)
Schrijf je NU in voor onze gratis nieuwsbrief: TV-Visie Extra

DOSSIER: Belspellen verdwijnen van Vlaams tv-scherm

volledig dossier
basta

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraïense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers