'Belga Sport': Gouden Tia en andere straffe sportverhalen

zondag 1 september 2019

'Belga Sport' is terug. Tussen 2007 en 2018 werden bijna 70 afleveringen gemaakt van de onvolprezen reeks sportdocumentaires. En daar komen er nu nog eens vijf bij.

Het format blijft ijzersterk en dus onveranderd: aan de hand van archiefbeelden en interviews met betrokkenen en kroongetuigen gaat 'Belga Sport' op zoek naar nieuwe inzichten, de volledige waarheid en de juiste toedracht van verhalen uit de (Belgische) sportgeschiedenis.


De nieuwe reeks brengt dit najaar documentaires over: 

- De fusieploeg KRC Genk tijdens de eerste tien jaar van haar bestaan (1988-1998)
- De weg naar de top van Tia Hellebaut
- Het Franse avontuur van Raymond Goethals in het begin van de jaren ‘90
- Sean Kelly, de ‘laatste Flandrien’
- Roland Liboton en de schaduwkant van het succes

Deze nieuwe reeks van 'Belga Sport' is opnieuw een productie van Woestijnvis. Het commentaar is nog altijd van voormalig VRT-sportjournalist Carlos De Veene.

Aflevering 1: KRC Genk. Het decennium van de Feniks
Aan het einde van de jaren '80 loopt er een tijdperk ten einde in Limburg. De steenkoolmijnen gaan één voor één dicht. In '87 sluit de mijn van Waterschei haar poorten. Winterslag volgt in 1988.

Winterslag en Waterschei zijn natuurlijk ook het voetballend hart van Genk. Nu de mijnen dicht gaan, moet voetbal een belangrijke schakel worden in het Reconversieplan van de Kempense Steenkoolmijnen, de KS. Er wordt al jarenlang over en weer gepalaverd over een eventuele fusie, over één grote Genkse club. Maar nu smelten Winterslag en Waterschei eindelijk samen. Het is een verstandshuwelijk, ingezegend door de KS, met als bruidsschat een nieuw stadion.

Maar de relatie is in het begin wantrouwig. In de bestuurskamer moeten mensen met hun vroegere rivalen samenwerken, de supporters tellen na 'hoeveel er van Waterschei’ en ‘hoeveel er van Winterslag’ op het scheidsrechtersblad staan. Na één seizoen degradeert de fusieclub naar tweede klasse.

Het decennium dat volgt wordt er een van vallen en opstaan. Van culthelden als Carmel Busuttil en Frane Bucan. Van toppers als Branko Strupar en Philippe Clement. Van excentrieke trainers als Enver Alisic en van succesman Aimé Anthuenis. En uiteindelijk ook van het succes waar iedereen al tien jaar op wacht en de eerste prijs van de club: de Beker in 1998. De topclub die iedereen in 88 voor ogen had, is een decennium later eindelijk uit de as van de mijnen verrezen.

Getuigen: Pier Denier, Domenico Oliveiri, Frane Bucan, Carmel Busuttil, Branko Strupar, Aimé Antheunis, Albert Bijnens, Jan Vandermeulen, Philippe Clement, Enver Alisic

Reporter: Thomas Liekens / Regie: Kristof Van Den Bergh

'Belga Sport', vanaf maandag 2 september om 21.20 uur op Canvas.

DOSSIER: Najaar 2019: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers