Belgacom lanceert HD en schrapt internetverplichting

dinsdag 8 april 2008

Belgacom pakte dinsdagmiddag uit met groot nieuws. De telecomreus start binnenkort zijn eerste uitzendingen in hoge definitie en koppelt bovendien zijn tv-pakket voor het eerst los van de internetabonnementen.

V


anaf 14 april kan een deel van de Belgacom TV - klanten genieten van Hoge Definitie - televisie. Dat is een nieuwe standaard met een veel betere beeld- en geluidskwaliteit. Concurrenten Telenet en Indi bieden al een tijdje HDTV aan. Satellietaanbieder TV Vlaanderen zet eind deze maand de stap.

Om van de HD-uitzendingen te kunnen genieten, moet je wel een Belgacom TV - abonnement en bijhorende HD-decoder hebben. Die worden verkocht aan 199 euro, of zes euro per maand. Bovendien moet je ook op de juiste plek wonen, want op dit moment is nog niet het hele netwerk in staat HD-uitzendingen door te sturen.

Kijkers die aan die voorwaarden voldoen, kunnen vanaf 14 april genieten van 7 nieuwe HD-zenders: EXQI, HD1, Discovery Channel HD, The History Channel HD, Luxe TV, Disney Cinémagic HD en Melody Zen. Daarnaast zullen er ook een reeks films, documentaires en concerten via de op aanvraag catalogus aangeboden worden. Daarvoor werden contracten afgesloten met onder andere Warner Bros en Disney. In april kunnen de kijkers onder meer de films The Matrix, I'm Legend en Beowulf bestellen.

Volgens Belgacom zal het HD-aanbod de komende weken en maanden uitgebreid worden. Wellicht gaat het onder andere om HD-zenders van de VRT en de RTBf, die zich in eerste instantie zullen toespitsen op de Olympische Spelen en andere sportevenementen.

Het HD-aanbod is voorlopig gratis. Vanaf september zal het echter 9,95 euro kosten. Belgacom belooft wel dat er ook in het basisaanbod één gratis HD-zender zal zitten, zodat nieuwe klanten kunnen proeven van de kwaliteit alvorens ze een abonnement nemen.

Daarnaast kondigde Belgacom ook aan dat het vanaf 14 april ook mogelijk wordt om een tv-abonnement te nemen zonder al een internetabonnement te hebben. Een vaste Belgacomtelefoonlijn (uitgezonderd de Discovery Line) volstaat nu. Belgacom hoopt zo een nieuw publiek te bereiken, namelijk diegenen die geen internetabonnement nodig hebben, of liever een andere aanbieder nemen.

Bron: belgacom.be

DOSSIER: Digitale televisie in Vlaanderen

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Even Tot Hier' (BNNVARA)

Niels van der Laan en Jeroen Woe proberen in één week een muzikale voorstelling over die week te maken. Met de muzikale gast, het liedje van één minuut, scherpe grappen en rake observaties.

'Even Tot Hier', om 21.25 uur op NPO 1.

Dossiers