Binnenkort op VIER: 'De Recherche'

woensdag 22 oktober 2014

De makers van 'De Rechtbank' keren terug naar Gent, waar de eerste reeks van het programma werd gefilmd. Maar dit maal wordt het werk van de rechercheurs van politie getoond.

Voor de allereerste keer volgt een cameraploeg elke stap van een misdaadonderzoek. Enkele teams waren bereid om voor het eerst hun manier van werken te tonen. In 'De Recherche' ziet de kijker hoe het er echt aan toe gaat bij de recherche.


'Soms hebben mensen een verkeerd beeld van rechercheurs.', zegt Chris Van Gaever, diensthoofd locale recherche Gent. Menselijkheid staat steeds centraal evenals de gedrevenheid om de waarheid aan het licht te laten komen. Rechercheurs hebben een onvoorspelbare job, hun werk is nooit voorbij.

De deelname aan de serie vraagt van de rechercheurs ook een zekere moed. 'Wij hebben graag onze medewerking aan de serie verleend.', zegt Johan Sabbe, procureur des Konings. 'Want wij zijn van oordeel dat justitie transparanter moet worden.' 'De Recherche' is volgens Sabbe een gedurfd concept, want er werd op plaatsen gefilmd waar nog nooit een camera kwam. Het was niet altijd gemakkelijk omdat er steeds moest gelet worden dat er geen wettelijke bepalingen geschonden worden. 'De Recherche' is geen docusoap, de focus ligt op het onderzoek en hoe de rechercheurs zich dag na dag inzetten voor hun job. De burger krijgt in de serie een reëel beeld van het werk van de recherche te zien.

De job van rechercheur blijft even spannend als frustrerend. De middelen waarover ze beschikken zijn vaak archaïsch, hun geduld wordt vaak op de proef gesteld en er is de teleurstelling wanneer de vermoedelijke dader bij gebrek aan bewijs mag beschikken. Daartegenover staat de adrenalinerush vlak voor de inval bij een bende, de ingehouden voldoening wanneer een verdachte na lange ondervraging zich aan de galg praat. En eveneens de nachtelijke krachttoer en doorzettingsvermogen van een gans team tijdens de koortsige zoektocht naar een verdwenen kind.

'De Recherche' focust op het onderzoek, de kijker kruipt als het ware in de huid van de rechercheurs en zoekt mee naar de waarheid. Elke aflevering staat op zich en behandelt één of twee zaken, herkenbare feiten en misdrijven die omwille van hun aard onderzocht moeten worden door een gespecialiseerde politiedienst, de lokale recherche van Gent.

'De Recherche', Vanaf dinsdag 11 november om 21.05 uur op VIER.

DOSSIER: Najaar 2014: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS9 logo SBS 9 logo

Jack Malik is een worstelende muzikant die geen erkenning krijgt, hoeveel moeite zijn manager en vriendin Ellie daar ook voor doet. Na een ongeluk tijdens een mysterieuze wereldwijde stroomstoring wordt Jack wakker en ontdekt hij dat niemand zich de Beatles nog kan herinneren. Jack ziet zijn kans schoon: met het complete oeuvre van de Beatles te zijner beschikking kan hij de wereld veroveren.

'Yesterday', film uit 2019 met oa. Ed Sheeran, om 20.30 uur op SBS 9.

Dossiers