Bo Van Spilbeeck genomineerd voor meest homovriendelijke mediafiguur Benelux

donderdag 11 oktober 2018
Foto: © OUTtv/Jens Geerts 2017

Elk jaar reikt de Vlaams-Nederlandse tv-zender OUTtv de OUT Media Award uit aan de persoon die de LHBT-gemeenschap op een positieve manier onder de aandacht bracht in de media.

OUTtv maakt dit jaar de genomineerden op Coming Outdag (11 oktober) bekend op haar website. De winnaar zal later dit jaar uitgeroepen worden. In het verleden werd de prijs in Vlaanderen al uitgereikt aan o.a. Conchita Wurst, Belgisch premier Charles Michel en K3. In Nederland ging de prijs al naar o.a. Ferry Doedens, Mirella van Markus, Boris Dittrich en Barbara Barend.


De genomineerden dit jaar zijn journaliste Bo Van Spilbeeck, acteur Sven De Ridder, actrice Anke De Ridder, journalist Rémy Bonny, Songfestivalwinnares Netta, Olympisch skiër Gus Kenworthy, reality ster Rogier van der Linden, LHBT-activiste Dinah de Riquet-Bons en Amsterdams burgemeester Femke Halsema. Voor het eerst sinds de geboorte van de award in 2011 houdt OUTtv Benelux geen aparte verkiezing voor Vlaanderen en Nederland, maar gooit de zender de twee samen onder het mom 'één grote familie'. Vlamingen kunnen vanaf nu dus ook voor Nederlandse genomineerden stemmen en omgekeerd. Volgens de LHBT-zender is 2018 een sterk jaar waarbij velen genomineerd konden worden. Uiteindelijk koos de OUTtv-redactie voor de persoonlijkheden waarvan zij denken dat ze met hun verhaal een verschil maken voor de LHBT-gemeenschap. Dat dit jaar zowel twee transgendervrouwen alsook een bekende broer en zus genomineerd worden, is een primeur.

In Vlaanderen ging K3 vorig jaar met de award naar huis omdat de kinderpopgroep over transseksualiteit zong in het nummer 'Prinsesje en Superman'. Dit jaar nomineert de zender met de Vlaamse Bo Van Spilbeeck en de Nederlandse Dinah de Riquet-Bons voor het eerst twee transgendervrouwen. De zender maakt zich sterk dat het taboe rond transgenders dankzij de media meer bespreekbaar is geworden binnen de samenleving. OUTtv wil niet beweren dat het allemaal dankzij K3 komt, maar het tv-kanaal ziet wel dat K3's overwinning vorig jaar een impact heeft gehad op de manier hoe er met thema's zoals 'transseksualiteit' wordt omgegaan in de maatschappij. Volgens de zender hebben Klaasje, Hanne en Marthe bewezen waarom openlijk communiceren over thema’s zoals 'homoseksualiteit' en 'transseksualiteit' vanaf jonge leeftijd zo belangrijk is. Het normaliseren van deze thema’s in de media en daarbuiten is precies wat OUTtv met de OUT Media Award wil bereiken.

Vorig jaar brachten meer dan 4.000 mensen hun stem uit in Vlaanderen en Nederland samen. Stemmen voor de meest LHBT-vriendelijke mediapersoonlijkheid 2018 kan vanaf 11 oktober (Coming Outdag) tot en met 31 oktober via de link www.outtvpro.com/award.

De uitreiking van de OUTtv Media Award wordt uitgezonden op OUTtv.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers