Boete voor Studio 100 TV

donderdag 7 november 2019

Enkele sponsorvermeldingen hebben Studio 100 TV een boete opgeleverd, uitgevaardigd door de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM). Dat meldt de organisatie in een persbericht.

'De VRM, de onafhankelijke toezichthouder voor de Vlaamse audiovisuele media, controleerde de uitzendingen van verschillende televisieomroeporganisaties (3 augustus 2019, 08u-20u), waaronder Studio 100 TV. Tijdens de onderzochte periode wordt meermaals een aankondigingsspot uitgezonden. Gedurende de hele spot komt het logo van Ijsboerke duidelijk leesbaar in beeld.


Eveneens wordt meermaals een sponsorboodschap voor KBC uitgezonden. In de spot zit ook een vermelding van een gratis geschenk bij aankoop van de dienst ('Spaar of beleg voor je kind bij KBC en krijg een Bumba-badcape cadeau').

Sponsorvermeldingen mogen niet rechtstreeks aanzetten tot consumptie. De boodschap moet zich beperken tot het verhogen van naam-, merk- of productbekendheid. De VRM dient steeds in concreto te beoordelen of een sponsorvermelding al dan niet een rechtstreeks koopbevorderende boodschap bevat, wat volgens het Mediadecreet verboden is.

In beide gevallen besluit de VRM dat niet voldaan is aan de geldende regelgeving. In beide gevallen wordt de kijker rechtstreeks aangespoord tot aankoop. De sponsorvermelding doet meer dan het louter geven van meer bekendheid aan de naam, handelsmerk, imago, activiteiten of producten.

Bij het bepalen van de sanctie houdt de VRM rekening met het beperkte marktaandeel van de uitzendingen. Anderzijds kan de VRM er niet aan voorbijgaan dat tijdens de onderzochte periode meerdere inbreuken werden begaan, die meermaals zijn uitgezonden. Bovendien is Studio 100 TV gericht op kinderen. Beide sponsors maken daar gebruik van.

De VRM besluit een boete van 2.500 euro op te leggen.'

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers