Canvas in het najaar: de kijker boeien en inspireren!

dinsdag 7 augustus 2018

Canvas is klaar voor een boeiend en inspirerend najaar met een hele reeks gloednieuwe titels, vaste waarden, nieuwe seizoenen van vertrouwde programma's en online-initiatieven. Het aanbod is divers, met nieuws en duiding, documentaires, cultuur, film en fictie, human interest, humor en sport.

Netmanager Olivier Goris: 'Canvas zet dit najaar verder in op de sterktes die we kennen: vlijmscherpe analyse en duiding in ‘Terzake’ en ‘De afspraak’, meeslepende discussies in ‘Extra time’, steengoede satire in ‘De ideale wereld’, in combinatie met een hele reeks ijzersterke titels in primetime. ‘Dank dat u bij ons was’, ‘De val’, de nieuwe reeks van Rudi Vranckx, ‘Voor de mannen’, het nieuwe programma van Lieven Scheire, ‘Kinderen van de kolonie’, ‘Alleen Elvis blijft bestaan’, ‘Belga Sport’, ... stuk voor stuk niet te missen. Daarnaast zijn we supertrots dat internationale topfictie zoals ‘My Brilliant Friend’, een nieuw seizoen van ‘Top of the Lake’ en het spraakmakende ‘Who is America?’ van Sacha Baron Cohen ook bij Canvas hoort. Meer nog, we brengen dit najaar ook al de tweede reeks van de beklijvende successerie ‘The Handmaid’s Tale’, deze keer nóg meer in het hart van ons schema. Kortom, een prachtig pakket. En altijd geldt: wie naar Canvas kijkt - live, uitgesteld of online - moet het gevoel hebben de juiste keuze te hebben gemaakt. Daar gaan we ook dit najaar voor.'



NIEUW OP CANVAS

'Dank Dat U Bij Ons Was' is een vierdelige reeks over 40 jaar tv-journalistiek naar aanleiding van 40 jaar Martine Tanghe als nieuwsanker. Wat is er sinds 1978, toen Martine begon, veranderd in de manier waarop het tv-nieuws tot stand komt. En welk effect heeft dat gehad op het nieuws dat de kijkers te zien krijgen? Met sprekende archiefbeelden en getuigenissen van meer dan 30 journalisten van vroeger en nu: van Walter Zinzen over Paul Jambers tot Phara de Aguirre en Rudi Vranckx. Vanaf maandag 3 september om 21.15 u.  Meer weten? Bekijk alvast een preview!

In 'Voor de Mannen' praat Xavier Taveirne met de eerste generatie mannen die openlijk homo waren in de jaren ’60, ’70 en ’80. Het is een aangrijpende en vaak ook onthutsende reeks met verhalen over liefde, strijd en pijn. Kortom: over het taboe van het homo zijn in minder tolerante tijden. Drie weken lang vanaf  dinsdag 4 september om 21.15 u. Meer weten? Bekijk alvast een preview!

Michaël Van Droogenbroeck maakt in de zesdelige reeks De val. 'Tien Jaar Na De Crisis' de balans op van de financiële crisis van 2008. Hij doet dat samen met hoofdrolspelers en slachtoffers in binnen- en buitenland. Hij gaat op zoek naar oorzaken en gevolgen, en kijkt ook vooruit: loert er een nieuwe crisis om de hoek? Vanaf woensdag 12 september om 21.15 u. Meer weten? Bekijk alvast een preview!

Lieven Scheire schakelt voor een nieuw programma de hulp in van een team van briljante ingenieurs, wetenschappers en ontwerpers. Samen bedenken ze creatieve oplossingen voor dagdagelijkse problemen van mensen die door fysieke of mentale beperkingen niet ten volle van het leven kunnen genieten. Later dit najaar.

'Voor de Zonden van de Vaders' is een driedelige reeks van Rudi Vranckx over ouders van Syriëstrijders die op zoek zijn naar hun kleinkinderen in het gevallen kalifaat. Hij volgt een aantal Belgische en Nederlandse grootouders in hun maandenlange strijd om hun kleinkinderen. Hij reist langs de Koerdische gevangeniskampen in Syrië, via een weeshuis in Bagdad tot in het grensgebied van Turkije. Later dit najaar.

De vijfdelige reeks 'Er Was Eens' werpt een blik achter de schermen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Naast een iconische collectie iguanodons hebben ze daar ook nog zo’n 37 miljoen andere specimens. De wetenschappers van het instituut willen alles wat leeft en ooit geleefd heeft, in kaart te brengen. We volgen hen in hun labo’s maar ook op expeditie. Later dit najaar.

'Kinderen Van De Kolonie' is de langverwachte vijfdelige reeks over onze koloniale erfenis. Getuigenissen van mensen die erbij betrokken waren en hun nakomelingen geven een indringend beeld van het koloniale systeem en de gevolgen daarvan voor Belgen en Congolezen. Het verhaal wordt chronologisch verteld, altijd met aandacht voor de relevantie vandaag. Later dit najaar.

'De Weekenden' is een human interest-reeks met Joris Hessels over negen mensen die een cruciaal jaar tegemoet gaan en dat zelf in beeld brengen. Het gaat om mensen die willens nillens de keuze maken om hun leven een andere richting uit te sturen, of die noodgedwongen de draad terug moeten opnemen. Geregeld komen ze samen om naar elkaar te luisteren en elkaars verhalen te bekijken. En wij zijn daarvan de bevoorrechte getuigen. Later dit najaar.

'In Vlaamse Meesters' (werktitel) reist Thomas Vanderveken wereld-beroemde Vlaamse schilderijen achterna. Want we vinden Rubens, Van Eyck en Bruegel overal ter wereld in musea terug. Maar hoe komen die Vlaamse Meesters daar terecht? En bij wie prijkten hun kunstwerken zoal aan de muur? Verhalen van liefdesverdriet, hebzucht, rooftochten en puur toeval. Later dit najaar.


VASTE WAARDEN OP CANVAS

De tandem van 'Terzake' en 'De Afspraak' is de voorbije jaren alsmaar sterker geworden en vormt een stevig fundament voor de Canvas-avond.  In 'Terzake' zitten Kathleen Cools en Annelies Beck dicht op de actualiteit van de dag, met duiding en diepgaande interviews, terwijl Bart Schols in 'De Afspraak' focust op opinies en debat.

Voor 'Terzake' was het afgelopen seizoen het meest succesvolle in vier jaar, met gemiddeld 166.500 kijkers. 'De Afspraak' had in het najaar van 2017 gemiddeld 215.000 kijkers en in het voorjaar van 2018 zelfs 235.000 en een marktaandeel van 9.8%. Dat zijn de beste cijfers sinds de start van het programma in 2015. Het ‘nieuwsuur’ van Canvas is terug op volle kracht vanaf maandag 3 september.

Op donderdag en op zaterdag ('Vranckx') programmeert Canvas de beste buitenlandse current affairs reportages.

'De Ideale Wereld' is terug vanaf dinsdag 4 september met Jan Jaap van der Wal als nieuwe presentator, en met nieuwe sidekicks, reporters en rubrieken.

Frank Raes begint al eerder aan het nieuwe seizoen van 'Extra Time': in de slipstream van de nieuwe voetbalcompetitie gaat de populaire voetbaltalkshow opnieuw van start op maandag 13 augustus.

Ook voor de Memorial Van Damme (vrijdag 31 augustus) en de Europa League (vanaf 20 september) kunnen de sportliefhebbers traditiegetrouw terecht bij Canvas.

Een nieuwe reeks van 'Belga Sport' belicht opnieuw memorabele momenten en helden uit de Belgische sportgeschiedenis. Het gaat onder meer over de legendarische overwinning van België tegen Argentinië in de openingsmatch van het WK voetbal in Spanje in 1982. Historisch maar na het recente WK weer heel herkenbaar. Vanaf maandag 1 oktober.

Vanaf 13 oktober praat Thomas Vanderveken in 'Alleen Elvis Blijft Bestaan' opnieuw met interessante mensen over leven en werk aan de hand van beeldfragmenten die hun zijn bijgebleven.

Vanaf maandag 29 oktober is ook 'Winteruur' terug, met nieuwe gasten, nieuwe teksten en de goeie oude Wim Helsen. Die is alvast op zoek naar een nieuwe sidekick na het schielijk overlijden van de hond Boris eerder dit jaar.
Fictie

STRAFFE EN VERRASSENDE FICTIE OP CANVAS

Canvas staat ook garant voor straffe en verrassende fictiereeksen, vaak exclusief en in première voor Vlaanderen. Ze zijn niet alleen lineair te bekijken op tv, maar ook via VRT NU, soms zelfs in preview.

Ergens tussen fictie en ‘mockumentary’, maar eigenlijk in een heel eigen wereld, bevindt zich 'Who is America?', de spraakmakende nieuwe satirische reeks van Sacha Baron Cohen die in de Verenigde Staten al heel wat stof deed opwaaien. In zijn onnavolgbare, gedurfde stijl behandelt hij thema’s die de Amerikanen, maar ook de rest van de wereld bezighouden, van wapenbezit over religieuze tolerantie tot raciale spanningen. Vanaf oktober op Canvas, maar in september al in preview op VRT NU.

'Craith' is een nieuwe Welshe reeks van de makers van Hinterland, over een politieagente die in haar geboortestreek de vijf jaar oude moord op een jonge vrouw probeert op te lossen. Vanaf zaterdag 1 september.

Er komt ook een nieuw seizoen van 'Top of the Lake', de intrigerende mysteryreeks van Jane Campion: deze keer over de verdwijning van een Chinees meisje in Australië. Met hoofdrollen voor Elizabeth Moss, Gwendoline Christie ('Game of Thrones') en Nicole Kidman. Vanaf woensdag 5 september.

Elizabeth Moss zien we later dit seizoen trouwens ook terug in de tweede reeks van het onvolprezen 'The Handmaid’s Tale', waarin ‘dienstmaagd’ Offred op zoek gaat naar de vrijheid voor haar ongeboren kind.

Voor de tweede reeks van 'Cardinal' trekken we opnieuw naar de grandioze natuur van Noord-Ontario, waar detectives John Cardinal en Lise Delorme deze keer onderzoeken wat er gebeurd is met een jonge vrouw met een kogel in haar hoofd en geheugenverlies.

Liefhebbers van ‘Nordic noir’ komen aan hun trekken met de nieuwe Zweedse reeks 'Alex', over een corrupte politieman, het Finse Deadwind, over een vrouwelijke detective die de dood van haar man probeert te boven te komen, maar door een misdaadonderzoek opnieuw haar evenwicht dreigt te verliezen, en het Zweeds-Britse Rig 45, over een onderzoekster die naar een boorplatform wordt gestuurd om er een verdacht overlijden te gaan onderzoeken.

En last but not least kunnen we ook uitkijken naar 'My Brilliant Friend', een coproductie van HBO en RAI over de vriendschap tussen twee vrouwen in Napels tegen de achtergrond van 60 jaar Italiaanse geschiedenis. Een reeks die nu al vergeleken wordt met het legendarische La meglio gioventù.
Film

FILM TIJDENS HET WEEKEND

Ook in zijn filmprogrammering gaat Canvas op zoek naar topkwaliteit. Niet zozeer kaskrakers, maar kwaliteitsfilms die net dat tikje anders zijn. Hun meerwaarde zit in de sterke verhalen, aansprekende thema’s, grote regisseurs, bekende acteurs, of een combinatie daarvan. Vaak zijn het bekroonde films en zendt Canvas ze als eerste uit in Vlaanderen.

De film op vrijdag gaat onder de noemer ‘Cinema Canvas’. Dit najaar is er onder meer 'Walk the Line', de biopic over Johnny Cash, naar aanleiding van de 15de verjaardag van diens overlijden. Andere blikvangers zijn de premières van onder meer 'King of the Belgians', 'Le ciel Flamand' en 'The Big Short' (naar aanleiding van ’10 jaar na de financiële crisis’).  

De cinefiele film krijgt een plaats op zaterdag, met onder meer de Oscar-winnaars 'Son of Saul' en 'Ida', en het hilarische 'Men & Chicken'.

Op zondag blijft Canvas ruimte maken voor het waardevolle, maar vaak wat stiefmoederlijk behandelde genre van de kortfilm. In de aanloop naar het Kortfilmfestival van Leuven is er dit najaar extra veel aandacht voor Vlaamse kortfilms.
Internationale documentaires

KWALITEITSDOCU's UIT HET BUITENLAND

Naast de eigen reeksen programmeert Canvas ook heel wat buitenlandse kwaliteitsdocumentaires in uiteenlopende genres.

Naar aanleiding van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog zendt Canvas de veelgeprezen reeks 'Apocalypse: World War I' uit, een ingekleurde kroniek die op begrijpelijke en filmische manier het volledige verhaal van die waanzinnige oorlog vertelt. Aansluitend daarbij volgt 'Apocalypse: Never Ending War', over de manier waarop WO I voortleefde in de jaren ’20 en het pad effende voor het ontstaan van totalitaire regimes en WO II. De vijfdelige reeks 'America in Color' is dan weer een kleurrijke geschiedenis van de ontwikkeling van de VS van jonge natie tot economische, politieke, militaire en culturele supermacht.

'Dynasty' is een nieuwe natuurreeks van de makers van 'Planet Earth II', over vijf dierenfamilies en hun leider: leeuwen, wilde honden, chimpansees, tijgers en keizerspinguïns.

Op zondag zijn er reisexploratiereeksen zoals 'Where the Wild Men Are' (met Ben Fogle) en 'Mediterranean' (met Simon Reeve). Daarna volgen cultuurhistorische reeksen, zoals 'Ancient Invisible Cities of Secret Cities', en auteursdocumentaires, met onder meer een aantal coproducties, zoals 'Rabot' (over kansarmoede in een sociaal woonblok in Gent), en een documentaire over Chris Lomme.

Er komen ook nieuwe reeksen in het True Crime-genre op maandag en muziekdocumentaires op donderdag, onder meer over de befaamde Hansa Studio’s in West-Berlijn, over Amy Winehouse,  Duran Duran, Leonard Bernstein en Betty Davis.

CANVAS ONLINE

Canvas is meer dan alleen maar televisie en heeft ook een belangrijke digitale pijler. Canvas.be brengt uitgebreide info en exclusieve extra’s bij de tv-programma’s, maar er zijn ook allerlei andere online initiatieven, zowel op de website als op de sociale media.

Alle Canvas-programma’s worden op canvas.be voorgesteld en vaak met extra content verrijkt. Zo is er dit najaar veel aandacht voor de nieuwe programma’s, zoals 'Dank dat u bij ons was', 'Voor de mannen', 'De val'. 'Tien jaar na de crisis', 'Kinderen van de kolonie', enz. Maar uiteraard ook voor de vaste waarden als 'Terzake', 'De Afspraak', 'De Ideale Wereld', 'Vranckx' enz.

Daarnaast is er de danswedstrijd 'Dans met Hanne', de zoektocht naar een voorprogramma voor het dansevenement dat de climax wordt van Hanne danst. Dat is de nieuwe reeks waarin Hanne Decoutere de wereld van de dans verkent en ook zelf gaat dansen. Het programma begint pas in 2019, maar Canvas online volgt het parcours van Hanne nu al. De online-danswedstrijd loopt volop en Canvas brengt daar online verslag over uit, op Facebook, maar ook met vlogs van Jesse Callaert. Die kreeg vroeger zelf nog les van Hanne en is nu professioneel danser. Hij geeft ons een kijk op het leven van dansers.

Dit najaar begint ook een nieuwe editie van 'Speel het hard', de online zoektocht naar muzikaal talent. Ook die is exclusief online te volgen. Amateurmuzikanten worden uitgedaagd om een jaar lang hun favoriete concerto in te studeren. Via een grote online wedstrijd maken ze kans om in april 2019 samen met het gerenommeerde orkest Brussels Philharmonic op te treden op een groot podium. Thomas Vanderveken is het gezicht van deze wedstrijd.

Thomas Vanderveken werkt momenteel aan een nieuw programma waarin hij het spoor volgt van schilderijen van Rubens, Van Eyck en Bruegel doorheen heel Europa en zelfs daarbuiten. Het programma zelf start pas later, maar de opnames gebeuren binnenkort en Thomas maakt van de gelegenheid gebruik om in diverse steden op zoek te gaan naar allerhande cultuurtips. In Thomas zoekt meesterwerk houdt hij ons via vlogs online op de hoogte van zijn speurtocht naar bijzondere cultuurverhalen.

Vaste rubrieken op canvas.be worden ondertussen gestaag verder uitgebouwd. Met Lang zullen we lezen wil Canvas samen met de andere VRT-netten iedereen goesting geven om te lezen, onder meer met boekentips van Canvas-leesambassadeur Sofie Lemaire en andere Canvas-gezichten. Kunst & Cultuur is een hub voor cultuur op Canvas en ver daarbuiten. Wereldbeeld focust in diverse rubrieken op filosofie en levensvisie. Canvas Curiosa brengt elke zaterdag verhalen met een twist, raadselachtige geschiedenissen, boeiende, soms bizarre wetenswaardigheden.

En uiteraard geeft Canvas.be geeft ook kijktips voor Canvas-programma’s op VRT NU, soms zelfs in preview.


Lees ook:
Nieuw op Canvas: 'Voor De Mannen' (Preview!)
Nieuw op Canvas: 'De Val. Tien jaar Na de Crisis' (Preview!)
Nieuw op Canvas: 'Dank Dat U Bij Ons Was' (Preview!)

DOSSIER: Najaar 2018: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier
Canvastv

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraďense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers